Danas će se, na prigodan način, obilježiti još jedna tužna obljetnica stradanja Hrvata Križančevog Sela.

Za 64 ubijena Hrvata, u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici, u 11 sati, bit će služena sveta misa zadušnica, a komemoracija će, s početkom u 12 sati, biti održana u amfiteatru OŠ “Dubravica”. Kako najavljuju organizatori, Udruge poristekle iz Domovinskog rata i Odbor za obilježavanje 22. prosinca 1993. godine, po završetku komemorativnog skupa, u 12,30 sati, bit će formirana kolona, koja će se, u mimohodu, uputiti do spomen obilježja Križančevo Selo.

Podsjetimo, 22. prosinca 1993. elitne postrojbe A BiH probile su crtu obrane 1. bojne Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo, te ozbiljno zaprijetile obrani Viteza i Lašvanske doline. Postrojbe A BiH upadom u Križančevo Selo došle su nadomak prometnice Vitez – Busovača i prijetilo je njezino presijecanje, a time i komunikacija s Lašvanskom dolinom. Nakon upada u selo i nekoliko sati poslije dogodio se pravi pokolj nad zarobljenim vojnicima i hrvatskim civilima. Selo je opljačkano, a kuće i gospodarski objekti su zapaljleni. Ubijena su 34 vojnika i hrvatska civila, među kojima je bilo žena i staraca, 30 vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Počulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag.

39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i MCK, bošnjačka je strana predala 30 tijela zarobljenih. Sva su bila masakrirana i vidjele su se posljedice mučenja. Sve je zabilježeno videozapisima i zapisnikom liječničkog povjerenstva koje je vršilo identifikaciju, no još uvijek nema ni najava pokretanja istraga ili podizanja optužnica za ove zločine.