SBK: Praznik rada slaviti će se uz roštilj, uglavnom u krugu porodice i prijatelja…

0
1724

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, tradicionalno se obilježava i proslavlja i na području Srednjobosanskog kantona u druženju sa porodicom i prijateljima u avlijama ili na nekim od naših mnogobrojnih atraktivnih izletišta.

U ranim jutarnjim satima, Travnikom su odjekivali zvukovi duhačkog orkestra, a nedugo zatim, Gostilj, Galicu i Babanovac na Vlašiću, Vilenicu i Bukovicu, Bašbunar, te mnoge druge okolne gradske predjele pohode mnogobrojni Travničani koji uz ugodno društvo, roštilj i muziku proslavljaju ovaj praznik. Bez obzira koliko se svake godine priča o neimaštini, za 1.maj uvijek se nađe para bar za paket ćevapa…

Najpoznatija mjesta koja na ovaj dan posjećuju Novotravničani su predjeli Pavlovice i Bučićke ravni.

Noć prije 1.maja, logorskom vatrom na brdu Glavica, na platou ispred Partizanskog groblja, gdje su se godinama okupljale generacije obilježavajući ovaj i druge važne datume, praznik rada proslavljaju stanovnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Tradicionalno druženje se nastavlja obično u prirodnom okruženju planina Vranice i Raduše i na najatraktivnijim lokacijama uz Bistričku rijeku, izvor Krušćice u Krupi, Ždrimački vodopad…

Stanovnici Donjeg Vakufa obično se u privatnom aranžmanu okupljaju, već u ranim jutarnjim satima na okolnim izletištima i to najčešće i najmasovnije uz pitomu i predivnu rječicu u prirodnoj oazi mira Semešnici, ali i na izletištima Ajvatovica, Zelenac, Ušće i Han, te u uz rodbinu i prijatelje proslavljaju Međunarodni praznik rada.

Tradicionalno, svake godine građanima Jajca prvomajska budilica najavljuje Međunarodni praznik rada, te poziva na druženje. Slododne dane, Jajčani najčešće provode na najpoznatijem izletištu u ovom gradu i to kod Mlinčića i na obalama Velikog i Malog Plivskog jezera.

Fojničani ovaj praznik najčešće i najradije provode uz ugodno druženje i roštilj na Prokoškom jezeru, prirodnom dragulju Srednje Bosne, dok Bugojanci praznik rada obično slave na najpoznatijim izletištima na Rostovu i uz rijeku Vrbas.

Kao i u drugim gradivima SBK također i u Lepeničkoj dolini ovaj praznik se obilježava i provodi na najatraktivnijim mjestima, tako Kreševljaci ovaj praznik u najvećem broju provode na izletištu Gajice, a Kiseljačani uz rijeke Fojnicu i Lepenicu.

Obzirom da Srednjobosanski kanton obiluje atraktivnim vrletnim, ali pristupačnim plavo-zelenim oazama, bogatom i predivnom florom i faunom, 1.maj predstavlja izuzetnu priliku za bijeg u prirodu i odmor za dušu i tijelo na našim najljepšim i najpopularnijim izletištima.

Još nije kasno, preporučujemo Vlašić, Vranicu, Kruščicu, Zabrđe, Zaselje, Pavlovicu, Radušu, Rostovo, Brusnicu, Pridolce, Busovačku planinu, ali i mnoge druge planinske predjele uz rijeke… I ne zaboravite da po završetku druženja očiste iza sebe, jer samo ukoliko budemo pazili i čuvali okolinu u kojoj živimo, ona će nam vratiti istom mjerom.

Sretan 1.maj!

SrednjaBosna.ba