S Alijom Izetbegovićem sam dogovorio kanal na hrvatskom

0
2568

Opravdani su zahtjevi za uspostavu posebnog kanala, kaže u intervjuu za Oslobođenje bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik GO HS-a Krešimir Zubak.

Kako gledate na najnovije prijedloge o reformi javnog RTV sistema u BiH, posebno one koji dolaze iz HDZ-a BiH?

– Opravdani su zahtjevi za uspostavu posebnog kanala koji bi emitirao programe na hrvatskom jeziku. To je u cijelosti u skladu sa europskom regulativom i stajalištima Vijeća Europe koja se odnose na pitanja javnog informiranja. Čudi me poradi čega tome prave otpor neki intelektualni i politički krugovi tzv. građanske orijentacije, osobito u Sarajevu, koji se verbalno zalažu da se u BiH ugrade europski standardi i vrijednosti.

 

Politički identitet

Govorim o temeljnom pravu, ne govorim o konkretnim prijedlozima HDZ-a BiH koji su mi samo površno poznati, tako da se na njih ne mogu referirati.

Javnosti je malo poznato da ste zajedno sa pokojnim članom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem i tadašnjim visokim predstavnikom Carlosom Westendorpom potpisali jedan sporazum kojim je trebao biti formiran i kanal za Hrvate. Šta je stajalo u tom sporazumu i zašto on nikad nije proveden?

– Da, ja sam sa g. Alijom Izetbegovićem dogovorio restrukturiranje sustava javnog emitiranja, još 1998. godine, kojim je predviđeno da u programskoj shemi RTVBiH mora biti osigurana ravnopravnost jezika konstitutivnih naroda, posebno u informativnim programima i programima iz kulture. Jedan kanal je trebao u pravilu koristiti hrvatski, a drugi bosanski jezik. Tadašnji visoki predstavnik je angažirao eksperte i to je pretočeno u zakonsku formu. Tome se rješenju a priori i snažno suprotstavio HDZBiH koji, kako sam shvatio, nije želio kanal nego poseban RTV za Hrvate u BiH.
Međutim, isti ljudi iz HDZ-a BiH su u Parlamentu BiH desetak godina kasnije pokrenuli pitanje hrvatskog kanala! I što je čudno, nasuprot pokojnom Izetbegoviću, na tu inicijativu se iz reda SDA zastupnika reagiralo oštrim suprotstavljanjem da se to pitanje uopće uvrsti u dnevni red Parlamenta! Ne, to nije sve. Kada se to pitanje otvorilo u Parlamentu, tadašnji visoki predstavnik g. Miroslav Lajčak javno je ustvrdio, nasuprot svom prethodniku g. Westendorpu, kako zahtjev za uspostavu posebnog kanala nije u skladu sa europskim standardima! Normalan čovjek bi se pitao tko je ovdje lud. Ovo je razlog što sporazum nije proveden.

Sve više se govori o stvaranju novog bloka stranaka s hrvatskim predznakom. U prošli ponedjeljak je potpisan sporazum HDZ-a 1990 i Posavske stranke, a njemu bi se trebala pridružiti i Hrvatska stranka BiH čiji ste dužnosnik. Hoćete li pristupiti tom bloku?

– Mi smo za pravi oblik suradnje sa strankama koje imaju politička opredjeljenja slična našim. No, još je rano govoriti o bilo kakvoj suradnji sa HDZ-om 1990 dok su oni članovi Hrvatskog narodnog sabora, udruženja građana konstituiranog na principu tzv. demokratskog centralizma putem kojeg HDZBiH provodi svoja politička stajališta.

 

Nemam ambicija

Prijedlog izmjena Izbornog zakona to samo dokazuje. Unutar tog udruženja svi činitelji, pa i HDZ 1990 izgubili su svoj politički identitet. Osim HDZ-a BiH.

Zašto vrh HDZ-a 1990, u kojem su gospoda Ilija Cvitanović i Martin Raguž, toliko oklijeva da se ogradi/izađe iz tzv. HNS-a kad su niže razine, predsjednici ŽO izričito za to?

– To je pitanje za spomenutu gospodu.

Jedne prilike ste rekli da je bolje imati malu stranku i male probleme, nego veliku stranku i velike probleme. Koliko Vas danas zanima aktivno bavljenje politikom u smislu kandidiranja na neku visoku funkciju? Biste li se kandidirali za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ukoliko bi zaživio jedan snažan blok stranaka u kojima bi bio i HSBiH i tražio to od Vas?

– Politikom sam se počeo baviti sticajem okolnosti sa željom da političkim djelovanjem doprinesem reintegraciji života u Bosni i Hercegovini, a ne da bih gradio političku karijeru. Bosna i Hercegovina je moja domovina i želio bih da se što prije oporavi i izgradi u uspješno društvo i državu. Nikakvih ambicija nemam.

 

(oslobodenje.ba)