Prosvjed HDZ-a Sarajevo zbog ograničenja kretanja vozila na Božić

0
1196

Naprosto je žalosna činjenica to što je Vlada Sarajevske županije donijela odluku o uvođenju principa kretanja motornih vozila par – nepar, koja stupa na snagu ni manje ni više nego u nedjelju 25. prosinca u 7 ujutro.  Za one koji to znaju, a i za one kojima treba ponoviti, katolici diljem svijeta 25. prosinca slave blagdan Kristova rođenja – u narodu poznatijem kao Božić, navodi se u priopćenju za javnost Vrhbosanske županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Sarajevo.

Iako je zrak u Sarajevu izuzetno zagađen već petnaestak dana, Ministarstvo prostornog uređenja na čelu s ministrom Čedomirom Lukićem, kako se navodi u priopćenju, otvara oči tek danas i uvodi prijeko potrebno zabranu baš na Božićno jutro.

-Svi ćemo se složiti da nam je čist zrak itekako potreban i ako će ona pomoći svi ćemo se za cilj žrtvovati. Ali, pitamo se gospodine ministre, jeste li slučajno ili namjerno uveli ovu zabranu na sam dan Božića. Vama to ništa ne znači, dan kao dan, no ima ih kojima to znači i ne mogu taj dan otići u Crkvu i posjetiti rodbinu, jer će platiti kaznu slaveći Božić. To je obiteljski blagdan, dan kada se obitelji i prijatelji posjećuju, isto kao što to rade vjernici na Bajram, Pravoslavni Božić ili neki drugi vjerski praznik – ističe se u priopćenju sarajevskog HDZ-a.

Iz ove stranke upozoravaju da je trebalo povesti računa da čak i ako je zabrana već na na snazi trebalo bi ju staviti van snage u vrijeme blagdana, a ne baš tada uvoditi.

-Katolici Sarajevke županije će poštivati ovu odluku i obići tko može svoju rodbinu i prijatelje koristeći gradski prijevoz. No ovakve odluke bi trebale biti suspendirane u dane Blagdana a ne donošene za vrijem istih – ističe se u priopćenju Vrhbosanske županijske organizacije HDZ-a Sarajevo.