Poziv za registraciju birača za izbore u Hrvatskoj

0
1248

Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju, navodi se u pozivu Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Naime, izbori za zastupnike u Hrvatski sabor u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske održat će se u subotu 10. rujna 2016. i u nedjelju 11. rujna 2016. godine. Izborna mjesta u Bosni i Hercegovini bit će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Istodobno, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji posjeduju ili su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta prethodne/aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnim predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte, priopćeno je iz Veleposlanstva.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) jest u srijedu 31. kolovoza 2016. godine do 16:00 sati.
Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta prethodne/aktivne registracije mogu se dostaviti na adrese Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu te konzulatima u Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

Uvid u registar birača moguće je ostvariti na internetskim stranicama Ministarstva uprave te su na istoj stranici dostupni svi potrebni obrasci za aktivnu i prethodnu registraciju, navelo je hrvatsko Veleposlanstvo.