Povratak sa stilom Marije Šarapove

0
1177

Snažni udarci, karizmatičan gard na terenu i neizbješni grunting prilikom udarca. Sve to ostalo je prepoznatljivo kod bivše broj jedan na svijetu i peterostruke Grand Slam pobjednice Marije Šarapove 15 mjeseci nakon njezina posljednjeg susreta na Australian Openu 2016. godine.

Ruskinja je, nakon što je bila pozitivna na meldonij, supstancu koja povečava izdržljivost na terenu, a koju je Šarapova navodno koristila zbog rizika od dijabetesa, izjavila kako je na nekoliko mjeseci uzela pauzu od tenisa, kako je “uživala u alkoholu kao nikada do sad” i radila stvari koje zbog karijere dosad nije uspjela. U srijedu, 26. travnja, vratila se na WTA turniru u Stuttgartu te u dva seta slavila protiv Talijanke Roberte Vinci, 36. tenisačice svijeta, a dan kasnije i protiv sunarodnjakinje Ekaterine Makarove, 43. na WTA listi.

Za nastup u Stuttgartu, kao i za tjedan dana u Madridu, Šarapova je dobila pozivnicu organizatora. Za te turnire odličan je to potez s marketinškog aspekta. Naime, Šarapova je godinama bila najbolje plaćena sportašica svijeta. Njezin nastup, osim očite teniske kvalitete, donosi i potreban publicitet. Šarapova je i dvostruka osvajačica Roland Garrosa, čiji predstavnik će 15. svibnja objaviti imena tenisačica koje dobivaju pozivnice. Teniski svijet će, s malo većim zanimanjem nego inače, popratiti tu vijest, ovisno o tome hoće li se među njima naći i sjajna Ruskinja. Iako, priliku za nastup na tom prestižnom turniru imat će i prema rankingu, ukoliko na ovom turniru dođe do finala.

Mnoge njezine kolegice blago rečeno nisu bile oduševljene ovakvim postupcima krovne ženske teniske organizacije i organizatora turnira. Među povećim brojem onih koje su izrazile svoje mišljenje je i Roberta Vinci, koju je Šarapova porazila na startu Stuttgarta. Vinci je izjavila kako je ona sjajna tenisačica koja će se svojim igrama vratiti među najbolje, no također smatra i da nije u redu da se prijestupnicima zbog dopinga pozivnicama olakšava povratak te da je to loša poruka mladima. Korak dalje otišla je Eugenie Bouchard, koja je Šarapovu nazvala varalicom i rekla da bi onima koji su koristili doping trebalo zabraniti profesionalno bavljenje sportom.

Bila Šarapova više ili manje kriva zbog svoga prijestupa, teško je poreći da je njezin povratak, u smislu kvalitete ženskog tenisa, vjerojatno najbolja stvar koja se mogla dogoditi. U nedostatku vrhunskih teniskih zvijezda, u vremenu trudnoće Serene Williams i Viktorije Azarenke, povrataka Šarapove donijet će ženskom tenisu određeni sjaj i izgubljenu popularnost. I dok financijski stručnjaci, koje i nije toliko briga za tenis, žele skratiti mečeve skraćivanjem setova kako bismo dobili na neizvjesnosti i većem interesu, Šarapova će to izazvati već svojom pojavom. Eventualno retern winnerom ili as servisom. Poznavatelji sporta zaključit će koji je način od ova dva, jednostavno bolji.