Postoji i varijanta B i varijanta C ako ne prođu izmjene Izbornog zakona

0
1888

Ako se Komšić želi kandidirati, to je njegovo pravo. Naš je prijedlog da se osigura promjena Izbornog zakona da izađemo iz krize u kojoj smo zadnjih desetak godina.

Ako smo krenuli europskim putem, onda to znači da ćemo uvažavati europske vrijednosti”, rekao je član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ BiH i HNS BiH BiH Čović u intervjuu za Nezavisne novine.

Naglasio je kako postoji i varijante “B” i “C” ako do dogovora ne dođe, ali je dodao da o tome ne želi sada govoriti da ne stvara pritisak.

“Mi sada činimo sve da dođemo do izmjena izbornog zakonodavstva i ne razmišljamo o varijantama ‘B’ ili ‘C’. Zato je moj naglasak na varijanti ‘A’. A sve varijante su razrađene”, rekao je Čović. “Dugo smo čekali, ali krajem prošlog mjeseca smo podnijeli u proceduru jedan od zakona koji mislimo mijenjati – izborno zakonodavstvo.

Vjerujem da ćemo na sličan način riješiti i pitanje RTV sustava i druge teme. U zadnjih godinu i pol s partnerima u FBiH nismo napravili iskorak koji smo priželjkivali onako kako smo se dogovorili. Sad ćemo pokušati kroz parlamentarnu proceduru preko klubova. Naravno, ostale su i neke druge poslovničke mogućnosti za one koji misle da treba još dugo ostati u ovakvoj političkoj kaljuzi. Vidjet ćemo kako će tko reagirati. Mislim da nam je vrijeme davno isteklo.

Minimum standarda je da jedan, drugi i treći narod jedan drugom ne mogu birati one koji će ih predstavljati”, rekao je Čović. Pojasnio je i što sttranke HNS-a traže kad je riječ o izboru izaslanika u Dom naroda u FBiH i na bh. razini. “Naše rješenje predviđa kako izabrati po 17 predstavnika u tri kluba u FBiH. U FBiH imamo deset izbornih jedinica, odnosno deset županija, kako je to sad planirano po Izbornom zakonu i Ustavu.

Tih 17 predstavnika bi birali narodi koje oni trebaju predstavljati. Onda bi, recimo, Klub Srba u FBiH popunjavali predstavnici koje izaberu Srbi po modelu zastupljenosti u pojedinim županijama u odnosu na ukupan broj u FBiH.

Time ćete spriječiti da sad u Klubu Srba imate 13 predstavnika, odnosno imali bismo puni broj od 17 i spriječili da srpske ili hrvatske predstavnike izbornim inženjeringom bira brojniji narod”. Novinar Nezavisnih je postavio Čoviću i bizarno pitanje u kojem traži odgovor zbog čega je Hrvatima problematičan Željko Komšić.

“Po našem prijedlogu nitkom ne može biti uskraćeno da se kandidira, pa ni personi koju spominjete. Mi samo tražimo da hrvatskog člana Predsjedništva, u skladu s Ustavom, biraju Hrvati. I nikome tko se na zadnjem popisu izjasnio kao Hrvat ne želimo onemogućiti da se kandidira, pa ni toj personi. Mi samo želimo onemogućiti da, kao u zadnja dva ciklusa prije mog kandidiranja, hrvatskog člana Predsjedništva izaberu Bošnjaci.”

Na pitanje što ako se Komšić opet kandidira, i to po važećem Izbornom zakonu, Čović je rekao kako ništa posebno neće dogoditi, do toga da ćemo imati stanje kakvo imamo sad u BiH. “To je to. Ako se Komšić želi kandidirati, to je njegovo pravo. Naš je prijedlog da se osigura promjena Izbornog zakona da izađemo iz krize u kojoj smo zadnjih desetak godina. Ako smo krenuli europskim putem, onda to znači da ćemo uvažavati europske vrijednosti, i naglasak na konstitutivnosti naroda kako je definiran odlukom Ustavnog suda BiH, i naglasak na federalizmu kako je definiran u Europskom parlamentu. Uopće ne želim razmišljati o posljedicama što bi se dogodilo ako bi netko pokušao zadržati status quo. Sigurno bi unazadilo odnose u BiH.”

Ustvrdio je i kako, u slučaju dane dođe do promjene Izbornoga zakona “imamo, ne samo B varijantu”. “Suviše sam ja dugo u politici. Ali sada razmišljamo o jednoj varijanti. Vjerujte, imamo mi ne samo varijantu ‘A’, nego i varijantu ‘B’, pa i ‘C’.

Do idućih izbora imamo još 17 mjeseci, dakle vremena još ima. Pristojno bi bilo u izbornoj godini ne dirati izborno zakonodavstvo, što znači da je naš prijedlog da to završimo u naredna dva mjeseca. Sada primarno razmišljamo kako osigurati ova načela da svaki narod bira svoje predstavnike, onako kako je to prepoznato po Ustavu.”

Nije, pak, želio dati izravan odgovor na pitanje znači li varijanta “B” ili “C” da bi moglo doći do blokada institucija, kako je to nagovijestio Bariša Čolak. “Ne znam ja što tko nagovještava. Od mene takve riječi nećete čuti, to je sasvim sigurno.

Mi sada činimo sve da dođemo do izmjena izbornog zakonodavstva i ne razmišljamo o varijantama ‘B’ ili ‘C’. Zato je moj naglasak na varijanti ‘A’. A sve varijante su razrađene. Svatko će izvući ono što mu odgovara. Ne želimo stvarati pritisak.

Samo želimo riješiti ono što smo trebali riješiti prije deset godina, a još se time bavimo.” Također, Čović je izjavio kako je s Bakirom Izetbegovićem imao u potpunosti usuglašen Izborni zakon. “Problem je nastao u načinu funkcioniranja BiH.

Netko je osjetio da drugome još može zagorčavati život, pa time i sebi i vlastitoj državi jer na tome gradi svoju političku platformu i poziciju. Mi želimo s time raščistiti i zato to želimo iznijeti u parlament, da se o tome svatko javno izjasni, a ne da stalno nagađamo tko što misli ili ne misli, kazao je Čović u intervju “Nezavisnim novinama”.