Postavljeno vijećničko pitanje povrata imovine samostanu Sv. Franje u Gučoj Gori

0
1660

Samostanu sv. Franje su komunističke vlasti otuđile imovinu još poslije Drugog svjetskog rata. Otuđili su oko 577 dunuma zemlje što poljoprivrednog što šumskog zemljišta. Na takav postupak tadašnja vlast nije dala bilo kakvu mogućnost žalbe ili prigovora, nije čak postajalo ni obrazloženje jednog takvog prisilnog i okupatorskog postupka otuđivanja imovine.

U prošlom vijećničkom sazivu OV Travnik pokretana je inicijativa po pitanju povrata imovine, ali odgovor vijećnici nikad nisu dobili.

Stoga je na prošloj 7. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Travnik koja je održana 26.05.2017. godine predsjedateljica OV Travnik Vlatka Lukić postavila vijećničko pitanje o povratku navedene imovine.

„Koristim priliku da ponovno postavim pitanje nadležnim službama i institucijama što su do sada učinile po pitanju povrata imovine samostanu Guča Gora i u koliko su učinile koje su to konkretne mjere i u kojoj su fazi?“, pitala je Vlatka Lukić.

„Svjesni smo činjenice da je ovo jako osjetljiv problem i da nažalost on postoji više od dvadeset godina. Znamo da je bilo povrata imovine vjerskim zajednicama, tako je islamskoj zajednici imovina vraćena davne 1997. godine, KŠC-u Petar Barbarić je vraćen dio imovine, dok drugi dio imovine još uvijek nije vraćen. Godinama se čeka na izvršenje odluke Doma za ljudska prava iz 2003. godine. Smatram da svaki građanin ove zemlje ima prava i slobode koje mu ne smiju biti uskraćene i osporavane. Zakoni i pravda ove zemlje trebaju biti isti i jednaki za sve građane. Stoga naša moralna obveza i dužnost vijećnika je da se kroz svoje djelovanje zalažemo i borimo za ta prava i slobode, da ukazujemo na kršenje i uskraćivanje tih prava i sloboda, te tražimo od nadležnih organa da rade na rješenju ovakvih problema kako bi se otklonila učinjena nepravda.“, kazala je za naš portal predsjedateljica OV Travnik Vlatka Lukić.

Pratit ćemo i dalje da li će i kada nadležne službe i institucije kojima je postavljeno ovo vijećničko pitanje dati odgovor na isto i o tome obavijestiti našu javnost.

 

Travnicki.ba