Podignuta optužnica protiv 7 osoba zbog krijumčarenja oružja!

0
1583

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv sedam osoba, koje se terete za nabavku, krijumčarenje i prodaju na crnom tržištu oružja i streljiva, koje se koristi u izvršenjima krivičnih djela.

oružje

Optužnica je podignuta protiv: Izeta Redžovića (rođen 1970. godine u Beogradu), Harisa Hodžića (1983. godine, Travnik), Mustafe Šemića (1959. godine, Mostar), Nikole Pandža (1957. godine, Mostar), Muhameda Muhameda (1978., Sarajevo), Mensada Sijarića (1961. godine u Godijevu, Crna Gora) i Marija Prce (1978. godine u Mostar).

Optuženi se terete, da su u više navrata, vršili ilegalnu nabavku oružja, uglavnom pištolja, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa streljivom, koje su u skrivenim mjestima (tzv. bunkerima) uvozili, krijumčarili sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu oružja i streljiva, gdje oružje nabavljaju najčešće izvršitelji krivičnih djela, koje oružje koriste prilikom izvršenja krivičnih djela.

Također, optuženi se terete i da su nabavljali vatreno oružje i streljivo, koje su krijumčarili iz BiH na područje Srbije, kao i na područje Njemačke te su prodajom oružja i streljiva njima poznatim osobama, ostvarivali značajnu imovinsku korist.

Optuženi se u 11 tačaka optužnice, terete za nabavku, krijumčarenje i dalju prodaju više desetina komada vatrenog oružja i veće količine streljiva, koja je završila na crnom tržištu naoružanja u BiH, Srbiji i SR Njemačkoj, a prilikom pretresa kuće i prostorija koje koriste optuženi Pandža i Prce, pronađeno je više desetina komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina streljiva koja je zaplijenjena.

Izet Redžović tereti se da je organizovao grupu ljudi, a u cilju posredovanja u međunarodnom krijumčarenju oružja bez potrebnih dozvola i odobrenja, a optuženi Hodžić, Šemić, Pandža, Sijarić, Prce i Mehmeti, terete se da su kao pripadnici organizovane grupe učestvovali u krijumčarenju oružja i streljiva, čime su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz članka 193. KZ BiH i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. KZ FBiH.

– Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama intenzivno se bori protiv krijumčarenja oružja i streljiva, jer se ovo oružje na crnom tržištu, najčešće koristi prilikom izvršenja raznih kaznenih djela, te se na taj način izravno ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.