Počinje Prva liga Federacije, Novi Travnik ide u goste GOŠK – u

0
1028

Šesnaest timova, a jedan cilj – Premijer liga BiH

Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine počinje ovog vikenda.

Šesnaest timova boriće se za jedno mjesto koje vodi u Premijer ligu, a s obzirom na to da je elitni razred bh. fudbala skraćen na 12 klubova, svoje mjesto u Prvoj ligi našli su dugogodišnji premijerligaši, Travnik i Velež.

Upravo će ovi timovi igrati u prvom kolu. Veziri planiraju samo jednu sezonu boraviti u nižem rangu takmičenja, jer žele da na Piroti već od naredne sezone ponovo igraju najkvalitetniji timovi naše zemlje.

S druge strane Velež godinama ima ogromnih problema s rukovodstvom.

Klub jedva preživljava i pravo je pitanje mogu li Rođeni išta napraviti u novoj sezoni. Jedan od glavnih kandidata za plasman u društvo najboljih ponovo će biti i Zvijezda iz Gradačca. U gradu Zmaja od Bosne su u posljednjem kolu prošle sezone ostali bez društva najboljih, pa je timu Darka Vojvodića ponovo cilj samo jedan, plasman u Premijer ligu. Za taj cilj ovaj tim je doveo nekoliko provjerenih igrača, ali imati će pred sobom sigurno veliki izazov, posebno jer se radi o jako izjednačenim ekipama.

Kao i svake sezone i u novoj treba očekivati dosta domaćinskih utakmica. Prethodnih godina su domaće ekipe osvajale veliku većinu bodova, izuzev apsolutnih favorita koji su na kraju uglavnom i slavile plasman u društvo najboljih.

Kvalitet ekipa je dosta izjednačen. Razlike su zaista minimalne i ovo će vjerovatno biti i jedna od najizjednačenijih sezona u proteklih nekoliko godina.

Većina ekipa će bodove tražiti kod kuće, a na gostovanju ako se što napravi dobro i jeste. Novi prvoligaši su Bosna Sema iz Sarajeva, te Sloga iz Siminog Hana. Obje ekipe su prethodnih godina dosta uložile u ekipe, te su iz oba tima prevashodno kao cilj najavili sredinu tabele u prvoj sezoni.

Šest utakmica 1. kola igra se u subotu, dok će se dvije utakmice odigrati u nedjelju.

raspored 1.kolo FBIH