Novitravnik.ba

Lorens Listo pobjednik je ovogodišnjih 450. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu – lasta.

Drugo mjesto osvojio je Dino Bajrić iz Sarajeva, dok je treći bio Vedad Bašić iz Mostara.

U skokovima na noge prvi je bio Edi Fink, drugi Igor Kazić, a treći Mugdim Obad.

Jubilarne 450. skokove, otvorenim je proglasila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo koja je svim skakačima poželjela sreću, kazavši “neka sve laste polete jedinstvenim Mostarom”.

Od 53 prijavljena natjecatelja, 24 su skakala u kategoriji skokovi na noge, a 29 njih je skakalo na glavu u kategoriji lasta.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je službeno natjecanje utemeljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta..

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, kojemu je ovo danas bila deseta pobjeda, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Ovogodišnji žiri sačinjavalo je pet članova u kojem su bili Emir Balić, Mirsad- Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković i Semir Drocić, dok je počasni član žirija bio Blaž –Baka Slišković.

Organizacija skokova sa Starog mosta potpomognuta je od strane Turističke zajednice Hercegovačko – neretvanske županije, Ministarstvo turizma i zaštite okoliša FBiH i Ministarstvo turizma i zaštite okoliša HNŽ-a.

111111111

1111111111111111