U planu izgradnja vjetroparka na Vlašiću

0
3518

JP Elektroprivreda BiH Sarajevo dostavila je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, za projekt izgradnje vjetroparka Vlašić, prenosi Manager.
U skladu sa koncesijskim ugovorom, predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalirane snage do 50 MW, koja se sastoji do 18 vjetroagregata.
Lokacija predloženog projekta se nalazi na Vlašićkom platou u općini Travnik katastarska općina Paklarevo oko 80 km sjeverozapadno od Sarajeva i 6 km sjeverno od Travnika, u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u nenaseljenom području oko 15 km sjeverno-zapadno od grada Travnika, na zemljištu u privatnom vlasništvu, koje se prvenstveno koristi za ispašu ovaca.
Inače, projekt VE Vlašić obuhvaćen je “Listom investicijskih potencijala FBiH” koji je Vlada FBiH usvojila na sjednici održanoj 24. lipnja 2016. godine.
Predložena vjetroelektrana (VE Vlašić) će uključivati do 18 vjetroturbina pristupne ceste i odgovarajuću energetsku infrastrukturu. Očekivana proizvodnja iznosi oko 115 GWh godišnje (ovisi o izboru vjetroagregata, što će biti točno definirano u kasnijim fazama razvoja projekta). Očekivani životni vijek vjetroelektrane je oko 25 godina.
Podsjetimo, Elektroprivreda BiH, jedna je od četiri kompanije koje su dobile koncesiju za iskorištavanje energije vjetra na području planine Vlašić kod Travnika.