Petrov u Stocu: Neprihvatljivo je da bošnjačke stranke ne osude napad na državu

0
368

Podrška iz Hrvatske
Petrov u Stocu: Neprihvatljivo je da bošnjačke stranke ne osude napad na državu
Ministar Miro Kovač danas je osudio prošlotjedne nemire u Stocu, ocjenivši neprihvatljivom činjenicu da nitko nije odgovarao za ta ometanje izbornog procesa.
“Meni je zaista neprihvatljivo da se dogodi napad na državnu osobu i da se apsolutno ništa ne poduzima, te da nijedna politička stranka iz bošnjačkog establišmenta to ne osudi, nego se stvara jedan medijski pritisak u kojem se nasilnik pokušava okarakterisati kao žrtva”, rekao je danas u Stocu tehnički potpredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Uz Petrova Stolac su danas posjetili i ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechtio i saborski zastupnik Nikola Grmoja, dok su ”bh. stranu” predstavljali načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, potpresjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković, nositelj liste za OV Stolac Kazimir Raguž i zastupnik u hrvatskom Saoboru iz dijaspore, Stočanin Željko Raguž.

Oni su razgovarali o aktualnim događanjima u ovoj općini, u prvom redu o prekinutom izbornom procesu protekle nedjelje u Stocu.

Petrov je nakon sastanka kazao novinarima kako su događanja na dan izbora u Stocu posljedica višegodišnje politike koja se vodi u BiH, te naglasio kako su Hrvati u BiH diskriminirani, a njihova konstitutivnost “postoji samo na papiru”.
Božo Petrov u Stocu (Foto: Bljesak.info)

”Hrvatska će uvijek dati podršku svim Hrvatima u BiH, ali se neće miješati u unutarnje dogovore političara u BiH. Mi smo ovdje došli da damo podršku da se od Stoca ne pravi neki presedan, mi želimo da se poštuju međunarodne norme i da se također međunarodne institucije uključe, uz poštovanje ustavno-pravnog poretka u BiH. Želimo da se dogode izbori u Stocu, ali na onaj način na koji je to zajamčeno vladavinom zakona i prava”, kazao je Petrov, koji nije bio raspoložen za komentiranje drugih tema.

Mišljenje Bože Petrova dijeli i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač, koji je danas osudio prošlotjedne nemire u Stocu, ocjenivši neprihvatljivom činjenicu da nitko nije odgovarao za ta ometanje izbornog procesa.
Miro Kovač u Stocu (Foto: Bljesak.info)

“Vidio sam u tisku da se piše kako Stolac mora pasti. To je zaista neprihvatljiv govor u jednoj demokratskoj BiH. Želimo BiH koja se dobro razvija i ide prema Europskoj uniji, a Hrvatska podržava taj njen put. Isto tako očekujemo da se Hrvati u potpunosti uvažavaju i ne smiju biti diskriminirani. Želimo da BiH bude stabilna, te da Hrvati u njoj budu ustavotvorni i ravnopravni. Pokazujemo da brinemo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi, ne miješajući se u političke procese unutar BiH. Želimo da se BiH i gospodarski dobro razvija, uvjeren sam da ćemo i ekonomski biti dobro povezani”, rekao je Kovač, te naglasio da očekuje ponovno provođenje izbora u Stocu, u skladu sa zakonom.

Kovač je kazao kako nije upoznat da su tijekom izbora navodno postojale neregularosti od strane Hrvata u Stocu. Kovač je ponovio da se ne slaže ni sa referendumom koji je 25. rujna održan u Republici Srpskoj, a uz to je pozvao na suživot u BiH sva tri naroda.

Nedjelja, 9. listopada 2016. 15:52