Pendeš o optužnicama: Ponekad se selektivno pristupa

0
1109

Ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević jutros se u Međugorju sastao sa ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš gdje su razgovarali o bilateralno-odbrambenoj saradnji dviju zemalja.

Pendeš je istakla kako se Krstičević ranije na sastanki ministara odbrane Centralne Evrope nije mogao pridružiti zbog imenovanja Vlade Republike Hrvatske.

Današnji naš sastanak je samo potvrda opredijeljenosti i priprema za zajedničku sjednicu koju planiraju u Vijeću ministara BiH zajednio sa novoimenovanom Vladom RH gdje smo raspravljali o odbrambenim pitanjima i našoj budućoj saradnji kao i potpori koju je do sada davala RH i ministarstvo odbrane RH za BiH na našem evropskom ali i evroatlanskom putu“, istakla je Pendeš.

S obzirom na veliki broj asimetričnih prijetnji s kojima se susreće, ne samo BiH nego generalno Evropa i svijet, mi smo raspravljali o tome da koristeći metod ‘smart defense’ razmijenimo zajednička mišljenja i ideje o budućoj saradnji jer svi smo mi opterećeni nedovoljnim proračunskim sredstvima. S obzirom da je ovo vrijeme gdje se svako od nas bori za što veća proračunska sredstva, razmijenili smo i te ideje na koji način ustvari izlobirati u svojim vladama, a ja u Vijeću ministara, što veći proračun za Ministarstvo odbrane BiH kako bismo mogli modernizovati i omogućiti pripadnicima Oružanih snaga što bolje uvjete života i rada na terenu, ali isto tako i kad učestvuju na mirovnim misijama“, dodala je ministrica odbrane BiH.

Navela je i kako je zajednički cilj opredijeljen za mir i stabilnost kao preduvjet za daljni ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostaju u BiH i u Hrvatskoj, kako bi bi svoje mjesto tražili pod suncem negdje izvan ovih zemalja.

Na pitanje novinara kako komentariše optužnice protiv pripadnika HVO-a je odgovorila: “Ja kao ministrica odbrane, a i pripadnica Hrvatskog vijeća odbrane, mogu kazati da generalno i moja stranka i ono šta predstavljam, svaki zločin mora biti kažnjen, ali ako pravimo analizu i retrospektivu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupa“.