Papa Franjo: Sramota me izraza “majka svih bombi”

0
1225

Papa Franjo rekao je u subotu da se srami izraza “majka svih bombi” kakvim se naziva bomba koju su nedavno Sjedinjene Države bacile na planinsko uporište Islamske države u Afganistanu.

“Sramio sam se imena bombe, koju su nazvali ‘majkom svih bombi’ jer majka daje život, a ta bomba sije smrt”, rekao je Papa koji će 24. maja prije samita grupe G7 na Siciliji, u Vatikanu primiti američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Tu napravu nazivaju majkom, šta se to događa?”, zapitao se argentinski papa u razgovoru s mladim sudionicima “Škole mira”, programa koji se odvija uz podršku italijanskog ministarstva državnog obrazovanja, prenosi Hina.

Najmoćnija američka nenuklearna bomba, GBU-43/B nazvana “majka svih bombi”, uništila je 13. aprila uporište IS-a na istoku Afganistana i ubila najmanje 36 džihadističkih boraca, što je predsjednik Donald Trump nazvao “novim uspjehom”.

Tokom američke izborne kampanje prošle godine Papa i Donald Trump izrazili su brojne duboke razlike.

Papa je u februara 2016. o predsjedničkom kandidatu Trumpu rekao da “nije kršćanin ona osoba koja želi graditi zidove, a ne mostove”.

Na tu je izjavu Trump bijesno reagirao poručivši da je “sramota što jedan vjerski dužnosnik dovodi u sumnju vjeru neke osobe”.