Papa Franjo produljio ovlast svim svećenicima da daju oprost za pobačaj

0
1078
epa04898686 Pope Francis prays during his weekly general audience in St. Peter's Square in the Vatican, 26 August 2015. EPA/ETTORE FERRARI

U Vatikanu je danas objavljeno apostolsko pismo pape Franje u prigodi zaključenja Izvanrednog jubileja milosrđa, javlja IKA.

Apostolsko pismo pod naslovom “Misericordia et misera” na prigodnoj tiskovnoj konferenciji predstavio je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Rino Fisichella koji je istaknuo kako je riječ o programatskom dokumentu kojim se želi potaknuti kršćanske zajednice da nastave djelatno širiti milosrđe i po završetku Godine milosrđa.

Izrazi „misericordia et misera” (milosrđe i bijednica) preuzet je od svetog Augustina koji njima opisuje susret između Isusa i preljubnice (usp. Iv 8, 1-11) kako bi objasnio otajstvo Božje ljubavi kad izlazi ususret grešniku.
Kako prenosi Radio Vatikan, Sveti je Otac spomenutim pismom ostavio na snazi nekoliko odredbi koje su vrijedile isključivo za vrijeme trajanja Godine milosrđa. Tako je Papa produžio mandat Misionarima milosrđa koji su imali ovlasti opraštati grijehe čije je odrješenje do sada bilo pridržano Svetoj Stolici.

“Ova izvanredna služba ne prestaje sa zatvaranjem Svetih vrata. Želim da se nastavi do daljnjega kao konkretan znak milosti Jubileja koja ostaje živa i djelotvorna u svijetu”, napisao je papa Franjo, dodavši kako će rad Misionara nadgledati Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Produljena je ovlast svim svećenicima, na neograničeno vrijeme, da odrješuju vjernike od smrtnog grijeha abortusa.
“I dalje želim naglasiti jako odlučno kako je abortus smrtni grijeh koji odnosi nevin život. Međutim, također moram naglasiti kako nema grijeha koji ne može biti izbrisan kada Božje milosrđe naiđe na iskreno raskajano srce koje želi pomirenje s Ocem”, napisao je Papa u svom apostolskom pismu.

Pročitajte više na bitno.net