Papa Franjo: “Pogrešno je poistovjetiti islam s nasiljem

0
1181

Papa Franjo: “Pogrešno je poistovjetiti islam s nasiljem, fundamentalista ima i među katolicima”

Papa Franjo rekao je u nedjelju da je pogrešno islam poistovjetiti s nasiljem te da su društvena nepravda i idolatrija novca među glavnim uzrocima terorizma.

“Mislim da nije pošteno poistovjetiti islam s nasiljem”, rekao je novinarima u avionu na povratku u Rim nakon petodnevnog boravka u Poljskoj, prenosi Slobodna Bosna.

“To nije pošteno i nije istina”.

Franjo je odgovorio na pitanje o napadu na crkvu na zapadu Francuske 26. jula i ubistvu 85-godišnjeg katoličkog svećenika kojem su napadači prerezali grkljan. Za napad je odgovornost preuzeo IS.
 
“Mislim da u gotovo svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke grupe”, rekao je Papa te dodao: “I mi ih imamo”, referirajući se na katoličanstvo.
 
“Ne volim govoriti o islamističkom nasilju jer svaki dan kad pogledam novine vidim nasilje ovdje u Italiji – neko ubije svoju djevojku, neko ubije svoju svekrvu. To su počinili kršteni katolici”, rekao je.
 
“Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni”, rekao je. Kazao je da postoje razni uzroci terorizma.
 
“Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija. Gdje je novac Bog i gdje je novac, a ne osoba, u centru svjetske ekonomije”, rekao je Papa.
 
“To je prvi oblik terorizma. To je temeljni terorizam protiv cijeloga čovječanstva. O tome treba govoriti”, kazao je papa Franjo.