PAPA FRANJO : ‘Neka vam u životu molitva bude ‘chatanje’, evanđelje GPS’

0
1043

Završnu molitvu pape Franje na krakovskom Polju milosrđa slušalo je oko 2,5 milijuna hodočasnika. Mladima se obratio njihovim, “informatičkim jezikom”

Upozorio ih je na opasnost da ih vlastita udobnost i videoigrice “ošamute i otupe” te ih pozvao da ne budu ravnodušni prema patnjama drugih. Sveti Otac pozvao je mlade da se bore protiv “opasnog mrtvila koje je katkad teško prepoznati”, a nastaje kada se “sreća zamijeni kaučem”.

“Dragi mladi, nismo došli na ovaj svijet kako bismo živjeli lako, kako bismo život pretvorili u udoban kauč na kojem možemo zaspati. Ne, došli smo kako bismo ostavili trag. Jako je tužno da prolazimo kroz život ne ostavljajući trag. No ako smo se odlučili za jednostavnost i praktičnost, ako zamjenjujemo sreću potrošnjom, platit ćemo visoku cijenu jer gubimo slobodu”, poručio je Papa mladima.

Na golemom Polju milosrđa papa je slavio završnu misu s oko 2,5 milijuna hodočasnika. Poručio je mladima cijelog svijeta neka im u životu molitva bude ‘chatanje’, a evanđelje njihov GPS. Argentinski Papa se u svojoj homiliji na misi u povodu Svjetskog dana mladih hodočasnicima obratio njihovim, “informatičkim” jezikom i kazao da “Božja memorija nije tvrdi disk koji bilježi sve naše podatke, već sućutno, nježno srce koje sreću traži u brisanju svih naših tragova zla”. Poručio je i da “instaliraju najbolju poveznicu od svih, poveznicu srca koje vidi i prenosi dobrotu a da se ona ne istroši”.

Cijeli stari dio Krakova cijeli je tjedan prepun skupina mladih iz cijelog svijeta, od Kine do Samoe i Meksika, koji su uživali između misa na koncertima, nogometnim utakmicama i nadmetanjima u breake-danceu. Poglavar Katoličke Crkve koja broji 1,2 milijarde vjernika razmjenjivao je šale s mladima koji su se svake večeri okupljali pod njegovim prozorom, u atmosferi koju su mediji već nazvali “katoličkim Woodstockom”.

– Božja memorija nije tvrdi disk koji bilježi sve naše podatke, već sućutno, nježno srce koje sreću traži u brisanju svih naših tragova zla – poručio je papa okupljenoj mladeži. Budući da su njihov svijet pametni telefoni i aplikacije, savjetovao im je da skinu i instaliraju poveznicu srca koje vidi i prenosi dobrotu.

– Neka vam u životu molitva bude ‘chatanje’, a evanđelje GPS. Budite sanjari koji vjeruju u čovječnost koja odbacuje mržnju između ljudi – rekao je.