Pad s ludog kamena: U ovoj godini ‘puklo’ 80 brakova u Mostaru, spašeno samo 11

0
1199

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od početka ove godine do listopada u Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sklopljeno je 838 brakova, dok je, s druge strane, zabeleženo 94 razvoda.

Od toga po jedan slučaj razvoda braka dogodio se u Jablanici, Prozoru i Čapljini, tri u Čitluku te osam u Konjicu. Najviše razvoda (80) zabilježeno je na području Mostara.

Iz mostarskog Centra za socijalni rad ističu da su najčešći uzroci razvoda koje parovi navode u svojim zahtevima neslaganje karaktera, nasilje u obitelji, duševne bolesti, ali i preljuba i financijske poteškoće.

Iako pri Centru deluje Savetovalište za zaštitu braka, obitelji i djece, iz ove ustanove poručuju da se na terenu uočava nedostatak neovisnih bračnih savjetovališta u kojima bi se obiteljski terapeuti bavili prevencijom razvoda, čiji su uzroci utemeljeni na nedostatku komunikacije i veština za rešavanje sukoba.

– Od početka ove godine do danas u našem savjetovalištu obavljeno je 75 postupaka posredovanja prije razvoda braka. Manje ih je u odnosu na prethodnu godinu – navodi Karolina Tadić-Lesko, voditelj Savetovališta, piše Avaz.ba

Također, u ovoj godini pomoć u Centru zatražilo je oko 45 bračnih parova. Zahvaljujući radu i zalaganju njihovog tima te volji i suradnji parova, njih 11 na kraju odustalo je od razvoda.

– Činjenica je da se bračni parovi prekasno javljaju u Savjetovalište pa je, umjesto primarnih preventivnih metoda, savjetovanje svedeno na korištenje tercijarnih, kada je već došlo do prekida bračne zajednice – kaže Tadić-Lesko.

Socijalna radnica Anita Begić, koordinatorica stručnog tima, ističe da se njihov savjetovališni rad najčešće odnosi na prevenciju posljedica koje bi na decu mogli ostaviti poremećeni odnosi roditelja.

– Ako bismo se vodili najčešćim uzrokom razvoda, odnosno neslaganjem karaktera, to bi značilo da treba provoditi programe pripremanja za brak, koji bi uključivali bolje međusobno upoznavanje, istraživanje očekivanja od braka, roditeljstva i općenito mogućnosti izgradnje zajedničkog života – kaže Begić.