Ostalo je samo sjećanje na zaboravljeni klasik bh. košarke

0
1766

Skenderija, Marković, Vanjak…

U danima kada se košarka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nalazi ‘na aparatima’, na scenu stupa nostalgija i počinju se vraćati neke slike iz prošlosti koje su dobro urezane u pamćenje svih onih koji vole, ili su nekada voljeli tu magičnu igru pod obručevima.

Prije desetak godina, BiH je imala svoj košarkaški ‘El Clasico’. KK Bosna Asa i Široki Hercegtisak – klubovi čije su utakmice bile više od same košarke, posebno onda kada su se ova dva tima sastajali u Skenderiji. Ovi derbiji su odlučivali o prvaku Bosne i Hercegovine i za njih se uvijek tražila karta više, a u dvoranu bi se nekako progurali čak i oni koji ne bi uspjeli doći do nje.

sirokibos2

Dvorana Mirza Delibašić bila je premala za sve koje je ovaj meč zanimao, a gotovo uvijek bi na tribinama bio veći broj ljudi od stvarnog i realnog kapaciteta. Atmosfera je tek bila priča za sebe – uvijek na granici regularnosti. Na utakmice posrnulih velikana bh. košarke ostalo je samo sjećanje, jer ova dva kluba su danas neprepoznatljiva.

Situacija u i oko Bosne, koja se danas zove KK Bosna Royal Jelly, je dobro poznata i možda sarajevski klub proživljava svoje posljednje dane, dok Široki predstavlja samo osrednju ekipu u bh. okvirima. Situacija ni tamo nije bajna, ali ni alarmantna kao što je slučaj u nekadašnjem velikom rivalu iz Sarajeva. Nekada je sve bilo bolje i košarka je živjela u Sarajevu, ali i Širokom Brijegu. Danas se želimo prisjetiti utakmice iz 2004. godine kada su se ova dva kluba borila za titulu prvaka u krcatoj Skenderiji.

Na pomen te utakmice i općenito rivalstva ova dva kluba, prosječnom ljubitelju košarke su prva asocijacija Nenad Marković i Martin Vanjak, u to vrijeme vanserijski igrači na kojim se bazirala igra Bosne, odnosno Širokog. Bilo je tu još košarkaša kojih se dobro sjećamo, a ovako su izgledale prve petorke. U dvorani je, prema neslužbenim informacijama, bilo blizu 10.000 gledalaca a na terenu se odvijala prava drama.

Bila je to treća finalna utakmica, popularna majstorica, koja je odlučivala o prvaku Bosne i Hercegovine. Regularnih 40 minuta završeno je rezultatom 81:81, da bi potom u produžecima Široki Hercegtisak slavio sa 97:93 i tako bacio u očaj domaće navijače. Širokobriježani su svoj treći naslov prvaka BiH jedva uspjeli proslaviti na parketu s obzirom da je nakon posljednjeg sudijskog zvižduka ka terenu poletjelo sve i svašta sa tribina.

Situacija se nekako smirila, a ekipi iz zapadne Hercegovine je uručen šampionski pehar pred hiljadama onih kojim nije bilo nimalo drago zbog toga. Bila je ovo jedna od onih utakmica u kojim je briljirao Martin Vanjak, momak iz Zadra koji nikada nije iskoristio puni potencijal, ali je u Skenderiji jednostavno obožavao igrati i pobjeđivati Bosnu. Vanjak je te noći postigao 32 poena i bio najbolji strijelac svog tima, a psovke i provokacije sa tribina su mu predstavljale samo dodatni motiv.

Vanjak je bio pravi sportista i jedan od onih košarkaša koje su navijači Bosne, u dubini duše, ipak mnogo cijenili i potajno se nadali da bi jednoga dana mogao obući dres njihovog kluba. To se nikada nije desilo, a Zadranin je svoju karijeru okončao već u 27. godini.

Otišao je kada je bio na vrhuncu iu potpunosti se posvetio studiju. Završio je Pravni fakultet i danas s mnogo uspjeha radi u toj oblasti… Sa druge strane najbolji je bio Nenad Marković koji je ubacio dva poena više od Vanjka (34) i bio najefikasniji pojedinac meča, ali ga je neuspjeh Bosne udaljio od titule junaka ove, sada se s pravom može reći, kultne utakmice.

Ljubimac navijača Bosne je u više navrata dizao publiku na noge, ali mu na kraju nije preostalo ništa drugo nego da čestita protivniku koji je te noći bio za nijansu bolji.

Prvenstvo BiH 2003/04: Bosna Asa – Široki HT 93:97 (81:81)

Po četvrtinama: 19:19, 19:19, 18:20, 25:23, produžetak 12:16.

BOSNA ASA: Marković 34, Železnik 8, Kovačević 4, Parežanin 6, Jazvin 10, Bavčić, Demić, Šaporac, Raičević 7, Subašić 2, Bukva 11, Bajramović 11. Trener: Mensur Bajramović.

ŠIROKI HT: Vujanović 20, Pinjuh 6, Keser, Crouse 8, Perković 7, Vanjak 32, Pavičić, Princ 4, Ramljak 3, Čolak 8, Galić, Horvat 9. Trener: Jakša Vulić. Cijela utakmica: