Oprez: Ako ste otvarali link ‘Tko vam gleda Facebook’, profil vam je u opasnosti

0
1254

INTERNETSKE PRIJEVARE

Svako malo na Facebooku pojavi se neka potencijalna opasnost koja načini probleme stotinama milijuna korisnika ove popularne društvene mreže. Takvo nešto zabilježeno je i proteklog tjedna. Naime, korisnicima diljem svijeta, pa i u BiH, ponovno je ponuđena opcija koju svi “sanjaju” – kako otkriti ulazi li vam netko na profil, tko vam gleda fotografije i koliko često to radi. Nisu rijetki oni koji se “upecaju”. A samo jedan klik može im nanijeti brojne glavobolje. Naime, ne postoji aplikacija koja će vam otkriti tko od vaših prijatelja gleda sadržaje na vašem profilu, piše Večernji list BiH. Iz Facebooka su se o ovom pitanju nekoliko puta oglašavali. Uvijek su molili korisnike da ne nasjedaju na ovakve prijevare ili da, ako to već urade, čim prije promijene lozinku za ulazak na ovu mrežu.

U pitanju laž

– Dakle, ako vam netko od prijatelja podijeli link tipa “Ovo je aplikacija koja otkriva tko vam gleda profil”, ni pod koju cijenu ne otvarajte. U pitanju je laž koja njezinu “autoru” može omogućiti neovlašten pristup vašoj privatnosti. Oprez! – navode s društvenih mreža. Kako potvrđuju stručnjaci, u pitanju je link koji vas navodno vodi na stranicu ili aplikaciju koja će vam otkriti tko gleda vaš Facebook profil.

Stara prijevara

– Mnogi zato postavljaju pitanje kako Facebook koristiti sigurnije. Ova prijevara postoji otkako je Facebooka, no iz te kompanije dosad su u nekoliko navrata demantirali da postoje takve opcije, naglašavajući da nikad ne bi dopustili takvu vrstu kršenja privatnosti. Facebook ne nudi način da njegov korisnik vidi tko mu gleda profil niti na bilo koji način dopušta pojedincima i aplikacijama da imaju pristup takvim informacijama.

Oni koji kliknu na taj link mogli bi se naći u opasnosti. Ne samo da neće doznati tko im je gledao profil, već bi njihov profil mogla gledati osoba skrivenih namjera, a čak ga i ukrasti.

Facebook zato i savjetuje da nikad ne ukucavate svoju lozinku ako niste sigurni da se nalazite na pravom meniju te društvene mreže i da se ide na eksterne linkove koji vas s Facebooka odvode na sumnjive stranice. Ako ste ipak kliknuli, promijenite svoju lozinku što prije i pratite događaju li se neke sumnjive aktivnosti na vašem profilu – objašnjavaju stručnjaci, podsjećajući da se prošli tjedan na sličan način u tuđi stan dala namamiti djevojka iz Doboju, gdje je i silovana.