Okružena sa 5 mora, u njoj ljudi žive dugo i bez bolesti: Ovo je najzdravija zemlja na svijetu!

0
2468

Ako želite da živite što duže, sve što treba da uradite jeste – da se preselite u Italiju!

Ova mediteranska država okružena s pet mora označena je kao najzdravija zemlja na svijetu po Bloombergovom Globalnom zdravstvenom indeksu od 163 zemlje.

Tako beba rođena u Italiji može očekivati da će živjeti do osamdesetih. U međuvremenu, 4.500 km južnije u Sierra Leoneu prosjećno će sada rađeno dijete umrijeti sa 52 godine starosti, piše The Independent, prenosi net.hr

Zaostala u (gospodarskom) razvoju

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama svijeta, njen rast stagnira već desetljećima, gotovo 40% mladih su nezaposleni te ju tereti i jedan od najviših dugova u odnosu na veličinu njenog gospodarstva.

No unatoč tome Talijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, koji svi pate od višeg krvnog tlaka i kolesterola te većeg broja psihičkih problema.

Italija kao prvo ima i “višak doktora”, kaže Tom Kenyon, liječnik i direktor globalne zdravstvene organizacije Project Hope. Čak je i jedna od najpopularnijih i najduže emitiranih TV emisija u Italiji ‘Doktor u obitelji’.

Zatim je tu i mediteranska prehrana, bogata povrćem i djevičanskim maslinovim uljem.

Nisu sve najrazvijenije zemlje najzdravije

Svaka je država u indeksu ocijenjena na temelju varijabli kao što su očekivano trajanje života, uzroci smrti i zdravstveni rizici, poput visokog krvnog tlaka, duhana, neishranjenosti i pristupa pitkoj vodi.

Island, Švicarska, Singapur i Australija čine ostatak prvih pet najzdravijih država po ovome indeksu.

No ni razvijeni svijet nije bez opasnosti, a među prvima je pretilost, što se posebno vidi na primjeru SAD-a, koji je zbog 67.3% stanovništva s pretjeranom tjelesnom težinom završio na 34. mjestu, odmah iznad Hrvatske.