OI RUKOMET : Hrvatskoj drama protiv Argentine

0
1150
Strahovali smo za goli život Kauboja na Olimpijskim igrama na ulasku u zadnju minutu, sve je ispalo idealno. Argentina nam je darovala pobjedu. Bila je ovo još jedna utakmica za gledatelje koji ne konzumiraju ljekove.

Bilo je teško živjeti pod hipotekom poraza, teškog i neugodnog iskustva protiv Katara u prvom kolu. Ipak, kao melem na ranu mogla je doći Argentina, objektivno najslabija momčad skupine A preko koje bi svi trebali preći s dva osvojena boda. Ipak, nije sve tako bilo u hrvatskom slučaju, kroz dobar dio prvog dijela teško smo živjeli. Bili smo i u zaostatku od četiri pogotka, a to nije scenarij kojem smo se nadali uoči utakmice. A što bi tek bio poraz, da se dogodio?

Dva je pogotka u uvodnih pet minuta djelo Krešimira Kozine. Argentinci su vješto kombinirali na vanjskoj liniji, osovino Pizarro – Vieyra zadavala je mnogo problema našoj obrani pa kockasti nisu vodili sve do 11. minute. Ipak, za razliku od premijere protiv Katara makar su zabijali golove, išli u korak s Argentincima koji su se prije ili kasnije, zbog odigravanja njihovih nekonvencionalnih (blago rečeno) obrambenih rješenja morali ispuhati. To se međutim, nije dogodilo.

Prvi smo puta poveli nakon dva vezana realizirana sedmerca. Najprije je zabio Čupić, a onda i Horvat za 6:5 u spomenutoj, jedanaestoj minuti susreta. Već do tada, bilo je zanimljivo pratiti egipatski sudački par (Rashed – Elsayed) kako donosi neke, u najmanju ruku – dvojbene odluke, ma koliko one zapravo ne štetile rezultatu utakmice.

Iako smo poveli, nije prednost naših dugo otišla na više od jednoga gola sve do sredine drugog dijela. Argentinci bi uvijek, bilo preko raspoloženog Pabla Simoneta ili nekog drugog vanjskog igrača iznaši rješenje i ostavili našu obranu bez prave reakcije. S druge strane, Argentinci su u obrani igrali “azijsku”, 3-3 varijantu s izlaženjem isturenih pojedinaca na bezmalo dvadesetak metara od svojih vrata.

Federico Fernandez zabija početkom 20. minute za novo argentinsko vodstvo (10:9) i pokreće lavinu. Igrali smo u nekoliko navrata bez vratara pa su Argentinci na temelju novih rukometnih pravila mogli kazniti i zabiti u naša prazna vrata. To nisu učinili, ali su golom Pizarra minutu kasnije otišli na +2. Nije to bilo sve… Čupiću je Schulz obranio udarac s lijevog krila, a Štrleku je Garcia skinuo sedmerac. Sve je slutilo na katastrofu katarskih razmjera jer Argentinci su se popeli na četiri pogotka prednosti (13:9, 14:10).

Iako smo se do poluvremena vratili na jedan pogodak zaostatka zahvaljujući dvama kontranapadima kojih su izvela naša krila (Štrlek, Čupić), argentinski je vratar Garcia obranio i jedan sedmerac Horvatu. Ipak, konačno se otvara početkom nastavka kada se vraćamo u vodstvo. Istina, ne zaustavljamo do kraja opasne argentinske pucače, i dalje griješimo, ali pogled na semafor manje boli.

S dva pogotka Stepnačića vodimo 16:15 pa kreće igra “gol za gol” u kojoj se momčadi izmijenjuju u vodstvu. a mi smo konačno na dva pogotka viška tek u 43. minuti kada inače relativno neprecizni Duvnjak u zicer gura Štrleka koji ne propušta realizirati jedan od brojnih hrvatskih zicera za 21:19. Tada je sjajno branio naš Stevanović kojem jednako kao i dvojcu Stepančić – Štrlek valja zahvaliti na stečenom vodstvu.

Jasno da su Argentinci i to vratili, jasno da je trebalo još rudariti, ali Hrvatska je opet uspjela i dobila jednu malu bitku na ulasku u posljednjih 10 minuta utakmice. Vodili smo 24:22 golom Štrleka, i to smo prosuli pa se među hrvatske rukometaše uvukla nervoza. Opet smo u zaostatku i čak pet minuta bez pogotka sve do nove Stevanovićeve obrane i Štrlekovog pogotka za 25:25.

Trenutak odluke dogodio se devet sekundi prije kraja. Prekršaj na Duvnjaku nakon promašene argentinske akcije za pobjedu čini Pablo Portela i na temelju novih pravila zbog zaustavljanja našeg srednjaka u izglednoj akciji za šut na prazan gol dobiva crveni karton i daruje Hrvatskoj sedmerac. Koristi ga upravo Duvnjak za konačnih 27:26.

Gol Duvnjaka devet sekundi prije kraja održao neuvjerljivu Hrvatsku na životu

OI – rukomet (M), skupina A – 2. kolo

Argentina – Hrvatska 26:27 (15:14)

Argentina: Schulz (11 obrana), Garcia (2 obrane), F. Fernandez 8 (5), Pizarro 6, S. Simonet 2, P. Portela, P. Simonet 6, Querin, Vieyra 2, J. P. Fernandez 1, Vidal 1, Carou, A. Portela, Vaistein

Hrvatska: Stevanović (7 obrana), Pešić (3 obrane), Duvnjak 3 (1), Stepančić 4, Kopljar, Gojun 1, Horvat 2 (1), Karačić 1, Štrlek 7 (1), Čupić 4, Mamić 1, Slišković, Brozović 1, Kozina 3

Serdmerci: Argentina 5 (5), Hrvatska 5 (3)

Isključenja: Argentina 6 minuta, Hrvatska 8 minuta