U Novom Travniku prave se haubice, mašine, šasije za Njemačku, cipele za Skandinaviju…

0
5488

Delegacija Vlade Federacije BiH posjetila je jučer Travnik i Novi Travnik te nekoliko kompanija koje posljednjih godina bilježe sve bolje rezultate.

Zanimljivo je da se na prostoru nešto većem od deset kilometara nalaze fabrike koje proizvode haubice, šasije, cipele, i mnoge druge proizvode za razvijeno tržište Zapadne Evrope. Ovo su neke od njih:

Bratstvo Novi Travnik – prva bh. haubica

‘Tvornica mašina i hidraulike Bratstvo Novi Travnik’ nekada je bila jedna od najkvalitetnijih fabrika u svijetu u svom sektoru a poslije rata se našla pred stečajem. U njoj se danas razvijaju nove tehnologije i novi, u potpunosti domaći proizvodi.

Krajem prošle godine u tvornici je proizvedena prva samohodna bh. haubica koja je trenutno u fazi testiranja. Haubica ispunjava sve standarde NATO-a, bit će i veoma konkurentna po pitanju cijene. Kompanija trenutno ima 300 zaposlenih.

ADK – šasije za auto dizalice 

Kompanija ADK zapošljava 350 radnika koji prave šasije za auto dizalice njemačkom proizvođaču Liebherru. Godišnje proizvedu oko 6.500 tona.

– Zadovoljni smo radnom snagom u BiH, trenutno smo u fazi proširivanja tako da će biti posla za zavarivače i bravare – istakao je direktor ove firme Vili Šumer.

TMT – isporuke za Evropu

Prošle godine prihodi GS Tvornice mašina Travnik su iznosili 23 miliona KM, a zaposlen je 271 radnik. Umjesto pet posto, kao do prije nekoliko godina, TMT danas izvozi više od 90 posto proizvodnje, uglavnom na tržište EU. Svake sedmice iz ove tvornice 15 kamiona gotovih proizvoda ide u inostranstvo.

Ove godine u Slimenima kod Travnika otvorena nova proizvodna hala TMT-a vrijedna 4,5 miliona KM a u njoj je posao našlo još 50 radnika.

Kavat – obuća za Skandinaviju, Njemačku i Austriju

Kavat AB je Švedska firma koja pravi obuću još od 1945. godine. Na prostorima Balkana pojavila se 2005. godine, u svojstvu kupca u raznim fabrikama. Tvornicu u Travniku otvorila je 2009. godine te uposlila 70 radnika.

Jučer su u Novom Travniku otvorili još jedan pogon koji će zapošljavati više od 150 radnika.

Oko 98% obuće Kavat proizvedene u BiH ide na inostrano tržište, i to zemlje Skandinavskog područja, a jedan dio u Njemačku i Austriju.