Novih 86 milijuna eura kredita od EBRD-a za Koridor V c i Luku Brčko

0
1113

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je s direktoricom Odjela za transport Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Sue Berrett ugovor o novom zaduženju za izgradnju dodatnih dionica autoputa na Koridoru V c.

Potpisani ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoputa na Koridoru V c vrijedan je 76 milijuna eura. Bevanda i Berrett potpisali su i ugovor o financiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti od 10 milijuna eura.

Kako je rečeno, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavlja pružanje podrške izgradnji prometne infrastrukture u našoj zemlji.

Kako bi pomogao izgradnju ovog ključnog koridora, EBRD je odobrio zajam od 76 milijuna eura za financiranje izgradnje dodatnih dionica autoceste Koridor V c dionice Svilaj – Odžak na sjeveru zemlje i dionice Donja Gračanica – Klopče blizu Zenice u centralnom dijelu zemlje.

Drugi projekt je zajam od 10 milijuna eura za financiranje modernizacije Luke Brčko i poboljšanja cestovnog i željezničkog pristupa luci. Brčko je grad na sjeveru zemlje koji se nalazi na obali rijeke Save. Luka Brčko je jedina riječna luka u zemlji i tranzitni punkt za promet robe prema postrojenju teške industrije u BiH i od njega.

– Veoma nam je drago da nastavljamo podršku izgradnji glavnog međunarodnog koridora u Bosni i Hercegovini – Koridora V c– radi poboljšajnja prometnih veza i integracije, što će opet otvoriti nove mogućnosti za gospodarstvo zemlje. Modernizacija luke Brčko, prvi EBRD-ov projekt koji se odnosi na riječnu luku, promovira multimodalne prometne sustave uz niske emisije ugljika i predstavlja ključni korak u razvoju riječnog prometa na rijeci Savi, što također sa zadovoljstvom podržavamo – rekla je Barrett.

Bevanda se zahvalio EBRD-u na kontinuiranoj podršci u razvoju prometne infrastrukture u BiH. – Ova dva projekta će podržati razvitak privrede u zemlji kao i regionalnu integraciju kroz bolje prometne veze između velikih gradova i između Bosne i Hercegovine i susjednih država – kazao je Bevanda, prenio je Avaz.