Novi Travnik: Za Ismeta Horu i Zvezde Granda mora biti novca, dok vlast godinama marginalizira kulturu

0
2825

Kultura je, složit će se zaposleni u ovom segmentu društvenog života, u Novom Travniku zapravo zadnja rupa na svirali, prepuštena na brigu nekolicini entuzijasta koji za većinu kulturnih događaja zapravo moraju potrošiti svoje novce ili moliti okolo privatnike za pomoć.

Zorno to pokazuje i program obilježavanja Dana općine Novi Travnik, u kojem su glavne zvijezde Ismet Horo i zvijezde narodnjačkih reality emisija, dok novca zapravo nije bilo za jedan izuzetan projekt koncerta u Vilinskoj pećini, koji je općini vjerojatno donio više promocije nego svi drugi zajedno obzirom da ga je, za razliku od svih drugih, prenijela većina medija u BiH, kao i neki iz regije.

Da kultura nije važna, te da se i programom Dana općine podilazi ruralnom dijelu općine u svrhu kupovine glasova, pokazuje i odnos prema Gradskoj knjižnici, koja je od nekada možda i najuglednije novotravničke ustanove godinama bila zatvorena, a danas tamo rade volonter ili dva, koji građanima nude knjižni fond s kraja prošlog stoljeća.

Osim bezbroj sportskih događanja za male i velike, što je svakako pozitivna stvar, ovogodišnji Dani općine kad je u pitanju kultura ponudili su beletristiku Tarika Filipovića, dok je jedini značajan kulturni projekt među masom događanja kojeg su općinari podržali je 50. obljetnica OGŠ „Jakova Gotovca“. Kulturne ustanove valjda trebaju čekati okrugle i velike obljetnice da bi dobile neku pomoć. Možda da naprave obljetnicu 20 i više godina nebrige za kulturu u Novom Travniku?

S druge strane, za Nogometni klub izdvajati stotine tisuća KM zato nije nikakav problem, dok svi drugi sportovi i kultura sredstva dobivaju na kapaljku.

Gradu mladosti, što je epitet koji je također upitan, kultura očito ne treba, a najdalje što možemo dobaciti kad je u pitanju ovaj segment društvenog života, kako sada stvari stoje, su Tarikova „Ćiromanija“ ili predstava za djecu Mirsada Abdagića Kiketa.