Novi Travnik: Učenik drugog razreda oženio učenicu prvog razreda

0
1908

Jedna od škola u kojoj učenici u svakoj školskoj godini zbog stupanja u brak odustaju od školovanja je Mješovita srednja škola „Novi Travnik“, čiji direktor Nesad Kukić kaže kako je često svjedočio udaji djevojčica čak iz prvog razreda.
U prijašnjim vremenima bilo je puno više učenika, pa je i broj onih koji su odustajali od školovanja zbog udaje procentualno bio daleko manji, napominje Kukić.

 

Prema podacima s kraja prošle školske godine, šest učenika napustilo je ovu školu zbog stupanja u brak.

Jedna učenica prvog razreda napustila je školu zbog udaje, a isto su učinile tri učenice drugog razreda, te jedna iz završnog, trećeg razreda. Također, imali smo i jednog učenika “trećaša” koji se oženio, kaže Kukić za “Dnevni avaz”.

Dodaje da su prije nekoliko godina čak imali slučaj da se učenik drugog razreda oženio učenicom prvog razreda. Učenice se, kaže direktor, vrlo rijetko vraćaju da bi stekle diplomu.

Imali smo slučaj u kojem se udala djevojka iz trećeg razreda i njen otac je inzistirao da školu pohađa još šest mjeseci, koliko joj je ostalo do kraja. Međutim, ona to nije htjela. Vrlo mali broj djevojaka koje se udaju izvanredno završe školu, eventualno ako im zatreba za posao, ali uglavnom poslije budu domaćice sa nižom školskom spremom, kaže Kukić.