Novi Travnik: Proslavljena 23. obljetnica osnivanja postrojbe Specijalne policije

0
4162

U organizaciji Udruge specijalne policije “Munje” Središnje Bosne u Novom Travniku je danas svečano proslavljena 23. obljetnica osnivanja postrojbe Specijalne policije Policijske uprave Travnik, MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Na samom početku programa prisutni su odali počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju ispred zgrade Općine Novi Travnik, nakon čega je u Domu kulture prikazan dokumentarni film s arhivskim televizijskim isječcima o postrojbi Specijalne policije.

Tijekom govora prisjetili su se samog nastanka Postrojbe. Naime, rečeno je kako su u lipnju 1992. godine ministar MUP-a HR HB Branko Kvesić i ministar obrane HR HB Bruno Stojić po naredbi Mate Bobana i Daria Kordića dogovorili formiranje postrojbe Specijalne policije PU Travnik s ciljem ojačanja MUP-a te zbog sve veće nazočnosti tzv. mudžahedina iz arapskih zemalja koji su stvarali probleme čak i muslimanima koji nisu bili radikali.

Postrojba do lipnja 1993. godine radi na sprječavanju sukoba kroz zajedničke patrole s Armijom BiH, kada i Hrvati i Muslimani ulaze u međusobne sukobe. U jesen 1993. postrojba dolazi pod direktno zapovijedanje Tihomira Blaškića i najveći dio rata provodi u Općini Vitez zbog najtežih borbenih operacija.

Tijekom rata poginulo je 13 pripadnika postrojbe, teško je ranjeno pet, samo četiri pripadnika nisu ozlijeđena, ostali su lakše ranjavani. Kroz postrojbu je prošlo oko 120 ljudi, a surađivali su s elitnim postrojbama Hrvatske vojske, navedeno je na današnjoj obljetnici osnutka.