Novi Travnik: Knjiga “Druga strana rata” Velimira Bugarina izazvala veliko zanimanje javnosti

0
2868

Nova knjiga mladog hrvatskog autora Velimira Bugarina, profesora etnologije, kulturne antropologije i povijesti predstavljena je sinoć u Novom Travniku. Svojim naslovom „Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini,“ knjiga je izazvala veliku zainteresiranost u javnosti.

Riječ je o prvoj ratnoj etnografiji toga kraja koja detaljnim pregledom i opisom svakodnevice predstavlja dodatnu dokumentacijsku vrijednost, osobito za Hrvate Bosne i Hercegovine. Uz bogatu građu i njezinu analizu, knjiga je zbir pojedinačnih sjećanja i svjedočanstava prikupljenih tijekom višegodišnjeg autorova istraživanja. Pojedina svjedočanstava dotiču se u svom opisu i humanitarne pomoći koja je dolazila iz Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva.

Knjiga je očekivano premijerno predstavljena u autorovom prebivalištu Novom Travniku, a zatim slijedi njezino daljnje predstavljanje u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj te izvan granica dviju država pri zajednicama gdje živi i djeluje hrvatsko iseljeništvo. Etnografiju su predstavili mons. dr. Pavo Jurišić, profesor religijske pedagogije i misiologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i Stjepan Dujo, magistar prava i hrvatski kandidat za načelnika na posljednjim izborima u Novom Travniku. Potonji je ujedno i jedan od osamdeset intervjuiranih osoba u knjizi gdje iznosi svoja sjećanja na djetinjstvo i pogibiju dvojice braće. Nakladnik predstavljene ratne monografije je udruga „Stari grad Kaštel“ iz Novog Travnika koja je uvelike pomogla da se cijeli projekt privede kraju.

Koliko mi je poznato u Bosni i Hercegovini su napisane samo dvije ratne etnografije. Jedna o životu u opkoljenom Sarajevu, a druga je ova o Lašvanskoj dolini u okruženju, kao jedina ratna etnografija o Hrvatima u BiH, kazao je za Fenix-magazin mladi profesor koji je izobrazbu stekao na Sveučilištu u Zadru i trenutačno radi na dva nova projekta u suradnji s kolegama s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju.

Iz recenzije predstavljene knjige, koju potpisuje jedan od profesora zadarskog sveučilišta doc. dr. sc. Mario Katić, izdvajamo kako prikupljena svjedočanstva mogu poslužiti kao vrlo vrijedno vrelo za buduća istraživanja, analize i interpretacije ratne svakodnevnice, međureligijskih i međunacionalnih odnosa u ratnom okruženju te pri rekonstrukciji razvoja događaja i tijeka rata u Lašvanskoj dolini.

Poglavlje o ratnim iskustvima djece recenzent je izdvojio kao iznimno vrijedno, ali upravo zato što je riječ o djeci, i kao najzahtjevnije poglavlje za čitanje.