Novi sastav AC Milana ipak nije pobjednička kombinacija?

0
2245

Jedna od najvećih ekipa u Italiji i cijeloj Evropi je nakon veličanstvenih sezona sa početka 21. stoljeća upala u duboku rezultatsku krizu posljednjih par sezona.

Ekipa koja, poslije kraljevskog kluba iz Madrida, ima najviše osvojenih titula u Ligi Prvaka (7) jednostavno nije smjela sebi dopustiti taj pad. Osim trofeja u Ligi Prvaka, AC Milan osvojio je 18 puta prvenstvo Italije, 5 puta kup Italije a 7 puta superkup Italije. Vrlo impresivni rezultati su iza njih.

Pred novu sezonu, novi vlasnici kluba su potrošili enormne svote novca da bi pojačali ekipu. Njihov cilj je bio da se konačno vrate na mjesto koje im i pripada, a to je u sami vrh talijanskog kao i evropskog fubala (Liga prvaka). Za ovu sezone njihovo pojačanje sačinjavaju sljedeći igrači: Leonardo Bonucci, koji važi za jednog od najboljih defanzivaca na svijetu, a za njega su izdvojili 37,8 miliona funti; Andre Silva, napadač iz Porta, također vrtoglava cifra u vrijednosti od 34,2 miliona funti. Ostale nove nade ovog borbenog tima jesu: Andrea Conti, desni bek iz Atalante za 22,5 miliona funti, Hakan Calhanoglu, koji je po mnogima najbolji izvođac slobodnih udaraca na svijetu, došao je iz Bayer Leverkuzena za 19,8 miliona funti. Mateo Musacchio, defanzivac iz Villareala, timu se pridružio za 16,8 miliona funti, dok je Ricardo Rodriguez, švajcarski reprezentativac, za 16,8 miliona funti pojačao lijevu stranu Milanove odbrane. Posljednji, ali ne i manje bitan, standardni vezni igrač argentinske reprezentacije Lucas Biglia za 15,3 miliona funti došao je iz Lazia.

Da li su drastične promjene koje su u ovaj tim uvedene dovoljne da bi uspjeli u svojoj namjeri da vrate staru slavu? Optimizam ili pesimizan vezan za ovo pitanje najbolje možemo provjeriti po njihovom rangu na sportskoj kladionici.

Nakon dosta dobrog otvaranja sezone, navijačima Milana se vratio osmijeh na lica i nada da će konačno ova ekipa moći parirati ostalim velikanima u ligi. Ipak, kako sezona odmiče sve se više čini da će i ova sezona biti neuspješna i bez trofeja, ali i učesca u prestižnoj Ligi Prvaka. Ni kladionice ne predviđaju da će se ekipa Milana vratiti na staze stare uspjeha.

Nekada jednom od najboljih napadača u SERIA A, 43-godišnjem Vincenco Montelli, trese se stolica u klubu. Ne bi bilo čudno ako ovaj mladi trener ubrzo dobije otkaz na klupi „Rosonera“. Ostaje nam da pratimo situaciju i vidimo koliko će još imati stpljenja bogati vlasnici, jer rezultati i forma nimalo ne daju sigurnosti i vjere da će ekipa na kraju sezone osvojiti neki pehar.