Novi plinovod Hrvatska – BiH išao bi od Zagvozda do Novog Travnika

0
1629
Direktor BH-Gasa i članovi Uprave hrvatskog Plinacroa potpisali krajem prošlog tjedna Memorandum o razumijevanju i suradnji između BH-Gasa i ovog hrvatskog operatora transportnog plinskog sustava, kojim su definirana područja suradnje u kojima će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata….

Pri tome je poseban naglasak stavljen na povezivanje plinskih sustava preko točke južne interkonekcije (pravac Zagvozd- Imotski-Posušje-Travnik/Novi Travnik).

Trenutno stanje plinskog sustava u BiH kao imperativ postavlja zadatak izgradnje drugog ulaza plina u BiH, uvjetovano stanjem postojeće plinske mreže, s jedne strane, te s druge strane aktivnostima Republike Srpske oko kontrole ulaza plina u BiH.

Postojanje više od jednog ulaza plina proizilazi i kao obveza koju država BiH kao članica Energetske zajednice mora ispuniti, a u vezi relevantnih direktiva iz oblasti sigurnosti snabdijevanja.

BH-Gas će na bazi potpisanog Memoranduma, u suradnji sa Vladom Federacije BiH i resornim ministarstvom, pokrenuti aktivnosti na realizaciji nominiranih aktivnosti iz Memoranduma, a sve s ciljem osiguranja stabilnih isporuka prirodnog plina za građane FBiH i cijele BiH, priopćeno je iz BH-Gasa.

Plinovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cijena projekta koštala bi oko 80 milijuna eura. Iz BH Gasa objašnjavaju da ukoliko sve bude teklo po planu, u narednih 12 mjeseci mogle bi biti gotove studije utjecaja na okoliš, financijske studije…, nakon čega bi se moglo krenuti u eksproprijaciju zemljišta.