Od nove godine iznos najveće mirovine u FBiH veći za 500 KM

0
1182

NOVI ZAKON

Prema novom Zakonu o mirovinskom osiguranju koji bi, prema riječima ministra rada i socijalne skrbi FBiH Veska Drljače, trebao zaživjeti od nove godine, iznos najviše mirovine u ovom entitetu će biti znatno viši nego što je sada.

Trenutačno je iznos najviše mirovine u FBiH 2174 KM, dok će, prema novom zakonu, umirovljenik u FBiH moći ostvariti mirovinu od čak 2700 KM. Vlada FBiH utvrdila je prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, uputila ga u parlamentarnu proceduru te se vrlo brzo očekuje njegovo razmatranje u oba doma Parlamenta FBiH, kao i njegovo usvajanje.

Prema navodima iz resornog ministarstva, riječ je o zakonu koji je od ključne važnosti za FBiH, čija rješenja poboljšavaju sustav mirovinskog i invalidskoga osiguranja te osiguravaju njegovu dugoročnu financijsku stabilnost. Ovim zakonom uvodi se potpuno novi način obračuna mirovina, i to kroz bodovni sustav koji definira prava iz mirovinskog i invalidskoga osiguranja kroz evidentiranje bodova, i to 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna plaća u FBiH, 2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0,5 bodova ako je bila pola prosječne itd.

“Visina starosne mirovine određuje se tako što se osobni bodovi osiguranika pomnože s vrijednošću općeg boda na dan ostvarivanja prava. To znači da se kroz jače vezivanje mirovina za uplaćene doprinose, visinu plaće i duljinu staža osiguranja u FBiH uvodi pravedniji sustav izračuna mirovina…

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…