Njemačka otpisuje dug Bosni i Hercegovini u iznosu od 12,8 miliona eura

0
1132

Njemačka savezna vlada je Bosni i Hercegovini otpisala dug u iznosu od 12,8 miliona eura.

Uslov za otpis duga bio je da Vlada FBiH za renaturalizaciju područja oko rudnika kod Mostara i Vlada Republike Srpske za vodosnabdijevanje i zbrinjavanje otpadnih voda u Kostajnici investiraju u navedene projekte ukupno 20 posto iznosa duga iz sopstvenih sredstava.
“Nakon što su sada oba entiteta ispunila taj uslov, omogućen je otpis duga”, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke.Ambasadorica Hohmann pozdravila je činjenicu da je na ovaj način finansijska saradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine urodila plodom. Dodaju da 4.000 ljudi u Republici Srpskoj profitira tako od novog i modernog vodosnabdjevanja i poboljšanog zbrinjavanja otpadnih voda.

“U Federaciji BiH Njemačka sa renaturalizacijom područja oko rudnika kod Mostara daje važan doprinos zaštiti okoliša, ne samo u gradu nego i u cijelom donjem toku Neretve i njenom ušću u Jadransko more”, stoji u saopćenju za javnost.

Njemačka vlada je ukupno do sada za projekte Finansijske saradnje u Bosni i Hercegovini stavila na raspolaganje oko 800 miliona eura.

klix.ba