Nezakonito prodavali lijekove: Podignuta optužnica protiv tri osobe iz BiH

0
1314

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog nedozvoljene trgovine lijekova i medikamenata.

Optužnica je podignuta protiv Senaida Serhatlića, rođenog 1967. godine u Tuzli, državljanina BiH, Mlađena Smoljića, rođenog 1967. godine u Jajcu, državljanina BiH, i Esmeralde Isabegović–Mešanović, rođene 1975. godine u Doboju, državljanke BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od novembra 2014. do 21. januara 2015. godine, po prethodnom dogovoru na području Bosne i Hercegovine, suprotno članu 29. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, bez dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, nabavljali i prodavali lijekove i medikamente čiji promet zahtijeva odgovarajuća odobrenja nadležnih institucija.

Tokom provođenja istrage, u dva navrata, optuženi su za iznose od 300 i 400 KM prodali određenu količinu medikamenata. Prilikom pretresa kuća i automobila koje su koristili optuženi, pronađena je veća količina lijekova i medikamenata.

Optuženi se terete da su neovlašteno prodavali i kupovali robu čiji je promet zabranjen ili ograničen propisima Bosne i Hercegovine, čime su počinili krivično djelo nedopuštena trgovina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Fena