Nezadovoljni borci osluškuju stanje u Parlamentu FBiH

0
1224

Nezadovoljni borci za danas su najavili blokadu graničnih prelaza BiH, kako bi se izborili za usvajanje rezolucije koju su predložili u Parlamentu FBiH.

Okupili su se na Graničnom prelazu Bijača, ali još uvijek nisu blokirali prelaz, jer očekuju da se rezolucija o borcima uvrsti u dnevni rad današnje sjednice.

Podsjećamo, jučer su se okupili u Ljubuškom gdje su čekali Drana Čovića, ali on se uprkos najavama – nije pojavio. Kako kažu, oni samo žele od njega saznati da li će im pomoći ili ne.

Poručuju da neće lako odustati, blokirat će granične prelaze – dok ne ispune očekivanja.

Izvor: N1

“Optimista sam. Očekujem da će nas ozbiljno shvatiti i usvojiti rezoluciju. Mi ćemo ustrajati na tome. Blokirat ćemo granične prelaze gdje ulazi roba. To je pet graničnih prelaza, i cilj nam je da ih zatvorimo u istom trenutku”, kazao nam je jedan od branitelja.

Čekat će da vide kakvo je stanje u Parlamentu, pa će odlučiti.

“Ovo je jedini alat koji imamo sada. Razmišljamo o šatoru ispred Vlade FBiH. Kada će se to desit – odlučit ćemo, ali ako nas ne shvate ozbiljno, morat ćemo”.

Na GP Bijača očekuje se prisustvo 200 boraca.

Oni od Parlamenta FBiH traže usvajanje rezolucije o borcima, i da se riješi problem sa kriminalnom oko boraca i revizije pojedinih članova.

Izvor: N1

“To je jasna poruka Draganu Lukaču i svim strukturama da krenu rješavati problem, jer za ovo znaju godinama. SIPA je to istraživala, ali to je sve sada negdje u ladicama”, kazao je sagovornik Đenane Kaminić.

“Rezolucija bi nam puno značila. To je za ljude bez ikakvih prava za ove najčasnije ljude, da se ne boje hoće li sutra moći platiti struju”, ispričao je jedan od branitelja za N1.