Neobične vremenske prilike nisu novina: U BiH snijeg pao u kolovozu 1978. godine

0
1291
Posljednjih 10 godina Federalni hidrometeorološki zavod bilježi ekstreme kada su u pitanju temperature i padavine. Dok se prije 30-ak godina znalo za svako godišnje doba, sad to više nije slučaj.

Iako se najviše pamti snijeg u maju 2012. godine kada je šokirao sve, prava rijetkost je snijeg u junu koji je u Sarajevu i okolini pao 2005. godine. Padavine nisu bile obimne, ali temperature su bile dovoljno niske da su građani svoje klime podešavali na zagrijavanje.

Ipak, starije generacije pamte 31. august 1978. godine kada su se svi šokirali jer je snijeg stigao mnogo ranije od predviđenog.

U selu Boškovići kod Zvornika u augustu 2011. godine je na jednom imanju, uporedo sa rodom, probeharala jabuka. Sve to natjera ljude da se zapitaju šta se dešava s vremenom.

Ono što posebno zabrinjava jeste porast prosječne temperature u BiH na nivou godine. On je u posljednjih 15 godina izuzetno izražen i iznosi do dva stepena Celzija, što je premašilo i globalna očekivanja.

Nije rijetkost i da usred zime imamo “proljeće”, odnosno temperature koje su više od prosjeka, pa tako u Banjoj Luci i Sarajevu temperature su se kretale do 16 stepeni.

U posljednjih 15 godina, u devet godina su maksimalne temperature u januaru bile veće od 13 stepeni. Preokret je napravljen 2000. godine od kada su se godišnja doba počela redovno “poigravati”.