Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da na ovom organu neće biti preglasavanja u vezi s Odlukom Vlade RS-a, odnosno njezinim stavom prema kojem je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Europskom unijom neprihvatljiva i štetna po interese RS-a.

 

”Danas neće biti pomaka, mi se u Predsjedništvu nećemo preglasavati, odnosno nećemo preglasati gospodina Ivanića i ne vidimo da je to put, ali nadam se da blokada i kriza u BiH neće potrajati duže od lokalnih izbora”, kazao je Izetbegović, komentirajući novinarski upit u vezi s negativnim stavom Vlade RS-a u vezi s SPP-om.

 

Istovremeno, izrazio je nadu da će uslijediti povratak na racionalna rješenja koja su dobra za sve građane BiH, ocijenivši da aktualni razvoj događaja nije samo problem zastoja BiH na europskom putu, te da vodi ka negativnim ekonomskim posljedicama, odnosno izravnim i obimnim štetama za poljoprivredu i općenito privredu naše zemlje.

 

Među ostalim, Izetbegović je upozorio da bh. roba neće moći „izaći“ iz zemlje, ta da BiH neće dobiti sredstva iz IPA-fondova, ocijenivši Odluku Vlade RS-a iracionalnom i veoma štetnom.

 

Dodao je da alternative nema te će BiH, ukoliko želi biti dio europske obitelji, morati prihvatiti konkurencijski pritisak, kako bi pristupila tržištu od 600 milijun stanovnika, te pozvao Vladu RS-a da promijeni odnos prema BiH, a time i prema svojim građanima.