bljesak.info

Koncertom hrvatske pjevačice Natali Dizdar zatvoren je 14. West Herzegowina Fest koji se tri dana održavao u Širokom Brijegu.

Večer je počela glazbenim programom u konkurenciji, a publici i žiriji predstavila su se tri benda: Human (Zagreb, Hrvatska), Karma Guru (Tuzla, BiH) i Tale Quale (Mostar, BiH). Nakon toga prikazano je osam filmova u konkurenciji.

Prije koncerta Natali Dizdar, proglašeni su pobjednici 14. WHFesta. Nagradu za najbolju kratku priču osvojila je Andrea Popov Miletić (Novi Sad, Srbija) s pričom ”Čovek koji nije video Deda Mraza”. Najboljim kratkim filmom proglašen je uradak Nikole Stojanića (Zemun, Srbija) pod nazivom ”Zajedno”. Najbolji bend 14. West Herzegowina Festa je ”Karma Guru” iz Tuzle.

Najbolji u glazbenoj kategoriji bit će nagrađeni u snimanjem pjesme i spota dok je autoru nagrađenog filma pripala novčana nagrada koju je osigurao HT Eronet. Autorima najboljih kratkih priča novnače nagrade osigurao je portal Bljesak.info.

Inače, na festival koji se od 28. do 30. srpnja održavao uz rijeku Lišticu u Širokom Brijegu, pruža priliku mladim glazbenicima, autorima kratkih filmova i piscima kratkih priča da pokažu javnosti i stručnom žiriju svoj rad. Ove godine na festival se prijavilo 68 autora kratkih filmova, 93 benda i 164 pisca kratkih priča. Selektori su odabrali devet bendova, 22 filma i 32 priče koje su se borile za ovogodišnje nagrade.

U žiriju i ove godine sjedila zvučna i stručna imena iz svijeta filma, glazbe i književnosti, pa su o najboljem filmu odlučili glumci Luna Zimić Mijović i Enis Bešlagić te dugogodišnji prijatelj festivala Đelo Hadžiselimović. Najbolji bend odabrali su glazbeni kritičari Zlatko Gal i Hrvoje Horvat te glazbenici Ivo Mikulić i Ivan Galić Ivećko, inače jedan od pokretača Festivala.

Zvučna imena sjedila su i u književnom žiriju, pa su najbolje autore kratkih priča odabrali Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, književnici i novinari Gordan Nuhanović i Emir Imamović Pirke, inače dugogodišnji prijatelj WHF-a, te veliko bosanskohercegovačko pero Josip Mlakić.

Festival se održavao u Borku tik uz rijeku Lišticu, a kroz tri večeri kao gosti festivala nastupili su redom: Zabranjeno pušenje, S.A.R.S. i Natali Dizdar.