Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara do koje ne vozi dizalo

0
1942

Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 četvornih metara, a s obzirom da nema nikakvo izgrađeno dizalo do njega se samo moglo popeti samo uz pomoć ruku, nogu i nešto sreće. Stup života ili Stup Katskhi je prirodni vapnenački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije koji je okružen riječnom dolinom Katskhure.

stijene2

Visok je oko 40 metara, a ne njegovom vrhu nalaze se ostaci crkve Sv. Maksima Ispovjednika koja potječe iz 9. ili 10. stoljeća, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnje utvrde.

Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 četvornih metara, a s obzirom da nema nikakvo izgrađeno dizalo do njega se samo moglo popeti samo uz pomoć ruku, nogu i nešto sreće.

Ne čudi stoga što su objekti na vrhu dugo vremena bili zapušteni. Prvi zabilježeni uspon zbio se 1944. godine kada su planinari Alexander Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

stijene3

Objekti na vrhu Katskhija su obnovljeni između 2005. i 2009. godine (Foto: Shutterstock)

Pretpostavlja se da je ovo bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve namijenjeno za pustinjake koji su se željeli odvojiti od ostataka svijeta.

stijene4

Intenzivnija istraživanja provedena su između 1999. i 2009. godine kada su objekti obnovljeni uz pomoć Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, te je dodana crkva Šimuna Stilita.

Trenutni stanovnik je 62 godina star svećenik Maxim Qavtaradze, koji je napravio improvizirane stepenice kojima se dvaput tjedno spušta i penje po Stupu života. Namirnice mu se pak dostavljaju uz pomoć kolotura.

stijene5

Izvor: punkufer.hr