“MORAŠ UKRAST SVE”

0
1477

Hoće li i bh. političari koristiti pokemone da privuku birače na izbore?

Izborni štabovi Hillary Clinton i Donalda Trumpa koriste se video igrom Pokemon Go, koja je postala pravi svjetski fenomen, kako bi privukli nove birače, osobito mlađe, ili objavili svoje poruke.

“Ovi igrači Pokemona upravo su se prijavili za izbore”, objavio je nedavno na Twitteru Joe Makielski, čelnik Demokratske stranke u Coloradu, objavivši fotografiju dvojice mladića.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton izjavila je prošlog tjedna u govoru da ona i njezin izborni stožer žele iskoristiti popularnost igrice za privlačenje birača. “Ne znam tko je stvorio ‘Pokemon Go’, ali pokušavam otkriti kako ga možemo iskoristiti da dovedemo igrače na birališta”, rekla je.

Igra za mobitele koju je proizveo Niantic Labs u suradnji s Nintendom i njegovom podružnicom The Pokemon Company, potiče ljude da idu u potragu za virtualnim likovima koji su raštrkani u stvarnom javnom prostoru. Aplikacija, preuzeta više od 75 milijuna puta, jako je popularna među mladima i pomoću nje se mogu locirati drugi igrači.

Tako izborni stožer Clinton šalje svoje ljude da obilaze gradske ulice, parkove i druga javna mjesta u potrazi za ljubiteljima igrice. Njihova je zadaća odvojiti ih na par minuta od mobitela i potrage za pokemonima i pomoći im da se upišu na birački popis. Pristaše Hillary Clinton nadaju se tako da će potaknuti mlade birače da glasaju na predsjedničkim izborima 8. studenog kao što je stožer Baracka Obame u tu svrhu iskoristio društvene mreže 2008. i 2012.

izvor: hina