Monstruozni detalji likvidacije federalnog doministra policije

0
2661

Feljton o političkim ubistvima: Tajna veza između ubistva Joze Leutara i Blaža Kraljevića

Objavljeno: 17. 05. 2017 – 17:21 Novosti » TemeAAATimesArial

Feljton o političkim ubistvima: Tajna veza između ubistva Joze Leutara i Blaža Kraljevića

Još jedan u nizu tekstova „Slobodne Bosne“ (SB) pod markicom „Zločin bez kazne“ otkriva šokantne informacije o jednom od najtežih poslijeratnih političkih ubistava u BiH – likvidaciji doministra Federalnog MUP-a Joze Leutara.

Naime, 16. decembra 2004. godine SB je pod naslovom „Tajna veza između ubistva Leutara i Blaža Kraljevića: AID je ucijenio Galijatovića snimkom na kojem se vidi kako on ubija Blaža Kraljevića!?“ objavila tekst sa zaista monstruoznim detaljima.

Snimljeno kamerom

– Sadašnji zatvorenik zeničkog zatvora i neuspješni zaštićeni svjedok broj 30 Merim Galijatović vjerovatno je za svoje lažno svjedočenje protiv Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića i ostalih koji su oslobođeni optužbe za ubistvo doministra FMUP-a Joze Leutara bio ucijenjen od ukinute tajne bošnjačke policije Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID). Prema tvrdnjama nekoliko sugovornika s područja zapadne Hercegovine i Hrvatske (Zagreba), Merim Galijatović je bio jedan od izvršilaca ubistva zapovjednika Hrvatskih oslobodilačkih snaga (HOS) generala Blaža Kraljevića 9. augusta 1992. godine blizu Mostara.

kraljevic-1

Kraljević: Komandant HOS-a ubijen 9. avgusta 1992.

Izvršenje ovog zločina koje su izveli pripadnici jedinice Kažnjeničke bojne HVO-a, po zapovijedi sadašnjeg haškog uznika Mladena Naletilića Tute, snimljeno je videokamerom.

U nekoliko snimljenih kadrova, nakon ispaljivanja protuoklopnih raketa i bjesomučnog rešetanja mitraljezima vozila sa Kraljevićem i njegovom pratnjom, Galijatović je jedan od Tutinih ljudi koji je iz neposredne blizine ispucao rafale u beživotno tijelo Kraljevića i njegovog pratioca, rekao je pod uvjetom neotkrivanja identiteta bivši pripadnik Kažnjeničke bojne koji trenutno živi u Splitu.

collage-fotor-88

Paraga za politički motivirano ubistvo Blaža Kraljevića optužio Tuđmana i Šuška 

Nakon ubistva zapovjednika HOS-a, Galijatović je sa nekolicinom izvršilaca više mjeseci proveo u Zagrebu. Smješten u Tutinom stožeru u zagrebačkom hotelu „Holiday Inn“, Galijatović je kao ovisnik o alkoholu i drogama vrlo brzo ostao bez novca. U maju 1993. godine Galijatović stupa u kontakt s Dobroslavom Paragom, predsjednikom Hrvatske stranke prava 1861, nudeći mu videokasetu sa snimkom Kraljevićevog ubistva.

Paragin uvjet

Oprezni Paraga dogovorio je susret sa Galijatovićem u Domu Ante Starčevića uz uvjet da se razgovor snima. Šef financija HSP-a 1861 i poslijeratni zastupnik u Saboru Hrvatske Vlado Jukić snimao je višesatni razgovor između Galijatovića, Parage i odvjetnika stranke Zvonimira Hodaka.

faksimil-sb-1

Faksimil teksta “Slobodne Bosne”:”Zločin bez kazne” otkriva šokantne informacije o jednom od najtežih poslijeratnih političkih ubistava u BiH – likvidaciji doministra FMUP-a Joze Leutara

Transkript kompletnog razgovora objavljen je u januaru 1994. godine u listu ustaške emigracije Hrvatska domovina koji izlazi u Hamburgu. Tada je Galijatović tražio deset hiljada njemačkih maraka za videokasetu, tvrdeći da je za učešće u ubistvu dobio pet hiljada DEM. Na nekoliko puta ponovljeno Paragino pitanje da kaže koliko je bilo napadača, Galijatović je rekao: „Ne, ja ti govorim sada primjera radi 50 ljudi. Bila su tri PAM-a i bilo je „pamova“, bilo je „zolja“… bilo je, šta ja znam 20…“

leutar-1

Leutar: Utvrditi istinu

Na Paragino pitanje da li je osobno Tuta zapovjedio da idu ubiti Kraljevića i njegovu pratnju, Galijatović je rekao: „Jok, da ih poljubimo, rekao je on da ih poljubimo, nazovite…“

Kako je u čin generala i u zapovjednika HOS-a BiH u sastavu Oružanih snaga BiH Blaža Kraljevića promovirao svojom zapovijedi Alija Izetbegović, tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak je uvjerio hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana da su Paraga i njegova stranka HSP 1861 pod kontrolom bošnjačkog rukovodstva u Sarajevu. Time je Šušak opravdao ubistvo Kraljevića, tvrdeći da, ako Tuđman hoće punu kontrolu Hercegovine, mora slomiti HOS, u kojem su ujedinjeni hercegovački Hrvati i muslimani. A dok je tako, od podjele BiH nema ništa.

Na Paragino pitanje zašto kasetu prodaje baš HSP-u, Galijatović kaže: „Meni treba sa muslimanima veza, ja sam musliman, razumiješ. Ja sam truba, tek sad vidim da sam truba. Ja sam mislio da ste vi pravi ljudi. Ja sam jedini musliman u Kažnjeničkoj bojni i najbolji kiler. Ako niste čuli, provjerite…“

galijatovic-1

Galijatović: Ubica, svjedok ili trgovac

Merim Galijatović nikada nije prodao kasetu Paragi, ali je Paraga na osnovu njegovog i iskaza još desetak osoba podnio u proljeće 1994. godine krivičnu prijavu za organiziranje i izvođenje Kraljevićevog ubistva Višem sudu u Mostaru tereteći za to Mladena Naletilića, Ivana Andabaka, zapovjednika Vojne policije mostarskog HVO-a Valentina Ćorića i ministra obrane HR Herceg-Bosne Brune Stojića.

naletelic-1

Naletilić: Komandovao Kažnjeničkom bojnom

Kada je 1996. godine Paraga službeno uputio dopis mostarskom sudu s pitanjem šta se desilo s prijavom i dostavljenim dokazima u vezi s Kraljevićevim ubistvom, dobio je odgovor da je cijeli spis izgorio tokom borbi između HVO-a i Armije BiH. Zato je 1997. godine, na petu godišnjicu ubistva Blaža Kraljevića, proširenu krivičnu prijavu i nove dokaze Paraga poslao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, u kojoj su dvojica prvooptuženih organizatora politički motiviranog ubistva bili Franjo Tuđman i Gojko Šušak – objavila je „Slobodna Bosna“ 16. decembra 2004. godine.

Ante Roso predao kasetu Kraljevićevog ubistva poznatom sarajevskom kriminalcu, a on agentima AID-a

– O tome kako je kaseta s ubistvom zapovjednika HOS-a dospjela u AID postoje dvije verzije. Prva, po kojoj su je agenti AID-a otkupili u zagrebačkom hotelu „Intercontinental“ od jednog drugog pripadnika Kažnjeničke bojne u proljeće 1995. godine. Prema drugoj verziji, kasetu je osobno u Sarajevu u proljeće zadnje ratne godine donio hrvatski general Ante Roso, tada vojni ataše u Veleposlanstvu RH u BiH, i preko detašmana HIS-a predao kasetu poznatom sarajevskom kriminalcu, a on agentima AID-a.

Zaštićeni svjedok 30 u slučaju „Leutar“ Merim Galijatović, prema tvrdnjama bivšeg agenta AID-a, bio je pod tretmanom bošnjačke tajne službe u februaru i početkom marta 1999. godine. Kako nam je potvrdio jedan od uposlenika KPZ-a Zenica, gdje je Galijatović služio kaznu zbog silovanja, ovaj zatvorenik je više puta u pratnji agenata AID-a izvođen iz zatvora i ponovno vraćan.

Nakon što mu je predočen snimak kasete Kraljevićevog ubistva, Galijatović se obavezao na kooperativnost. Pošto je napamet naučio detalje izmišljene priče o svojim kontaktima s Ivanom Andabakom, Dominikom Ilijaševićem, Jedinkom Bajkušom, Zoranom Bašićem… Mjesec dana kasnije, 23. marta iste godine, Galijatović je nazvao radnika u Policijskoj upravi Vogošća Hasana Hodžića i na kafi u jednom vogošćanskom restoranu rekao da je učestvovao u pripremi i izvođenju ubistva Joze Leutara, nakon čega je nezakonito dobio status „zaštićenog svjedoka“ – pisala je „Slobodna Bosna“ 16.  decembra 2004. godine.

(Sutra: Djelimična rekonstrukcija ubistva Blaža Kraljevića; AID u akciji: Prvi novac Galijatović je dobio u kabinetu Kemala Ademovića!)

Autor: E. D.A.