Ovo je mjesto gdje muškarci imaju sve, osim najbitnijeg

0
1872

Farska ostrva suočavaju se sa ogromnim problemom – nedostaju im žene. Zbog toga su tamošnji muškarci počeli da traže supruge u drugim zemljama, prije svega na Tajlandu i Filipinima.

Kako se supruge iz toplih krajeva snalaze u zemlji u kojoj zima traje i do šest mjeseci, istraživao je britanski BBC.

Athaya Slaetalid doselila je s Tajlanda.

Samo sam sjedila kraj peći. Ljudi bi mi govorili da izađem jer je napolju sunce, ali ja bih im rekla da me samo puste na miru”, ispričala je za BBC.

Bilo je to prije šest godina i priznaje kako joj je u početku bilo zaista teško. Supruga Jana je upoznala na Tajlandu preko prijatelja.

Znao sam da će biti izazov preseliti Athayu iz Tajlanda u nešto potpuno suprotno i naravno da sam se brinuo“, iskren je Jan.

Međutim, snašla se i sada je zadovoljna životom na Farskim ostrvima.

Trenutno na Farskim ostrvima živi 300 žena s Tajlanda i Filipina. Ne zvuči kao mnogo, ali na populaciju od 50.000 ljudi, čine ozbiljnu etničku manjinu.

Veliki broj mladih se iselilo na studije, nakon čega se nikada nisu vratili.

Prema riječima premijera Axela Johannesena trenutno na Farskim ostrvima nedostaje 2.000 žena.

Antonette Egholm došla je na Farska ostrva s Filipina. I ona je zadovoljna novim životom. U Manili se brinula zbog kriminala, loše ekonomske situacije, prljavštine, a ovdje ne mora da razmišlja čak ni ako ostavi kuću otključanu.

Farska ostrva su dio Kraljevine Danske, ali imaju svoj jezik i specifičnu kulturu, pogotovo kada je riječ o hrani. Vole da jedu fermentisanu ovčetinu, sušeni bakalar, a ponekad i kitovo meso.