Mirovine za prosinac će biti isplaćene uz pomoć kreditnih sredstava

0
1064

Prvu mirovinu u novoj, 2017. godini umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine dobit će dijelom iz kreditnih sredstava. Naime, Federalni zavod MIO do kraja godine treba potpisati ugovor s bankom, nakon čega će mu na raspolaganju biti 74 milijuna konvertibilnih maraka kreditnih sredstava koja će osigurati dosadašnju dinamiku isplate mirovina u ovom bh. entitetu, piše Večernji list BiH.

Inače, ovo je drugi kredit koji Zavod MIO podiže u vremenskom razdoblju od pola godine. Prvi, u iznosu nešto većem od 63 milijuna konvertibilnih maraka, Zavod je podigao sredinom ove godine te na taj način osigurao da svi umirovljenici svaki mjesec u 2016. prime svoju mirovine. Budući da je rok povrata tog prvog kredita bio 6 mjeseci, odnosno do kraja 2016., te zbog činjenice da se bez dodatnih sredstava mirovine ne mogu isplaćivati, Zavod MIO je u studenome tražio odobrenje od Vlade Federacije BiH za novo zaduženje, što bi ovih dana u konačnici trebalo biti realizirano. Zahtjev Zavoda MIO bio je osamdeset milijuna KM, međutim, odobrena su 74 milijuna KM. Uz kreditna sredstva, redovitu isplatu mirovina omogućit će i sredstva BH Pošte.

Naime, Vlada Federacije BiH je na jednoj od posljednjih sjednica donijela odluku kojom će BH Pošta nastaviti posuđivati novčana sredstva u visini od oko 40 milijuna konvertibilnih maraka mjesečno za isplatu mirovina, kao što je to praksa već neko vrijeme.

Prema informacijama iz Federalnog zavoda MIO, isplata mirovina za prosinac trebala bi početi uobičajeno, a trajat će nekoliko dana kao i do sada.

Podsjetimo, deficit Zavoda MIO na kraju godine iznosi čak 220 milijuna konvertibilnih maraka, dok je na kraju prošle godine bio oko 150 milijuna konvertibilnih maraka.

Iz navedenih podataka vidljivo je kako Zavod MIO na ovakav način više ne može funkcionirati jer se na godišnjoj razini i uz povećanu naplatu doprinosa stvara deficit od oko 70 milijuna konvertibilnih maraka.

Trenutačno se iz Federalnog zavoda MIO svaki mjesec isplaćuje 408.268 mirovina. Od navedenoga broja, starosnu mirovinu primaju 214.762 umirovljenika, invalidsku 75.245, a obiteljsku 118.261 umirovljenik. Zanimljivo je spomenuti kako minimalnu mirovinu prima 173.351, a maksimalnu 376 umirovljenika. Mirovinu koja je niža od minimalne prima ukupno 62.599 umirovljenika. Riječ je o umirovljenicima koji su pravo na mirovinu ostvarili i u nekim drugim zemljama, poput Hrvatske, Njemačke, Srbije, Slovenije…

Iako će spomenuto podizanje kredita kratkoročno riješiti problem s isplatom, umirovljenicima će dugoročnu sigurnost pružiti tek novi Zakon o MIO, koji bi trebao zaživjeti početkom nove godine. Ovaj zakon, uz novi i pravedniji obračuna mirovina, predviđa i njihovu rizničnu isplatu koja bi trebala početi u roku od dvije godine od stupanja na snagu spomenutog zakona.