Mirko Kecman najbolje pokosio Kupreško polje

0
1512

Pod pokroviteljstvom općine Kupres u nedjelju je na Kupreškom polju održana Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija Dan kosidbe-Strljanica 2016.

 

Program Međunarodne smotre folklora i tradicionalne manifestacije otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivica Brešić, a otvaranju su nazočili federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, konzul Republike Hrvatske u Mostaru Dragan Matijević, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić sa ministrima, te načelnici susjednih općina.

 

Program manifestacije Dani kosidbe na Kupresu “Strljanica” 2016. započeo je nastupom folklornih skupina Cioff-ovog festivala kao i domaće muške i ženske skupine sa Kupresa i njihovi gosti. Poslijepodnevni sati su bili rezervirani za natjecanja na sportskim terenima u tradicijskim sportovima poput bacanje kamena s ramena,pješačka utrka, skok u dalj i potezanje konopca.

U završenom dijelu održana je tradicionalna sportska manifestacija nadmetanje kosaca za takozvanu “jabuku livadu” koju je ove godine ponio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca.

 

Drugo mjesto osvojio je Ivo Ivković – Ćibara, dok su treće mjesto podijelili prošlogodišnji pobjednik Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa i Miloš Trkulja iz Mrkonjić Grada.

 

U sklopu manifestacije održano je i nadmetanje kosaca juniora u kojoj je pobijedio Aleksandar Banjac iz Bosanskog Petrovca, drugi je bio Arnes Ramčić iz Kupresa a treće mjesto podijelili su Zoran Šarić i Stjepan Dumančić iz Kupresa.

 

Inače, Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija Dan kosidbe-Strljanica 2016. organizirana je u sklopu desetog izdanja Cioff međunarodnog festivala započetog 29. lipnja pri čemu su tijekom četiri dana održana četiri međunarodna koncerta narodnih plesova i pjesama u Kupresu, Mostaru i Sarajevu a uz domaće izvođače, kao gosti nastupili su ansambli iz Indije, Bjelorusije, Makedonije, Portorika i Španjolske.

 

U sklopu Festivala priređen je Međunarodni okrugli stol s temom “Nematerijalna kulturna baština kao temelj razvoja turističke i lokalne ponude” u kojoj su sudjelovali stručnjaci za nematerijalnu baštinu iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnici BH Komisije za UNESCO, entitetskih i lokalnih ministarstava kulture i turizma, Općine i Županije, BiH sekcije CIOFF.

 

Festival je i ove godine organiziran uz Certifikat CIOFF-a i uz visoko pokroviteljstvo UNESCO-a.