Lideri vladajuće koalicije u FBiH

0
1370

Otvoreno smo rekli što zamjeramo jedni drugima, moramo djelovati kao partneri

Nakon duže vremena predsjednici stranaka koje čine vlast u FBiH Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Dragan Čović (HDZ BiH) održali su sastanak i razgovarali o ključnim problemima funkcionisanja koalicije, ali i aktuelnim političkim prilikama u zemlji.

Lideri stranaka su nakon sastanka bili optimistični, kazavši da je sastanak protekao u dobroj atmosferi.

“Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi. Ne postoje nikakvi sukobi, već problemi koje moramo riješiti. Danas smo pospremili neke stvari unutar koalicije, a energiju ćemo usmjeriti ka jačanju institucija”, kazao je Fahrudin Radončić.

Istaknuto je da će u toku sljedeće sedmice biti ograniziran jedan širi sastanak ovih stranaka.

“Dogovorili smo se da napravimo širi sastanak sljedeće sedmice o neizgradnji autoputa, neke pretpostavke da se namjerno radi kroz Bosnu, a ne kroz Hercegovinu, preusmjeravanje sredstava u kantonima, subvencije u poljoprivredi i još mnogo toga, gdje ćemo pokušati definisati gdje su frustracije”, naglasio je Izetbegović.

Saglasan sa svojim kolegama bio je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović koji je kazao da je današnji sastanak iskorišten da jedni drugima u lice kažu šta jedni drugima zamjeraju.

“Sastanak smo iskoristili da jedni drugima kažemo šta je problem i izvorište problema. Otvoreno sam kazao šta mislim, ali sam i čuo mišljenje o svome radu. Za mene je nezamislivo da imamo partnerstvo gdje se partneri, koji se i po zakonu moraju usaglasiti, ne sastanu, pa se preglasavamo… Nijedna sjednica Predsjedništva BiH se ne održi, a da se prije toga ne usaglasimo. Zbog toga ćemo u narednim danima imati seriju sastanaka na svim nivoima. Mislim da na taj način možemo pokrenuti sve procese u BiH. Uvjeren sam da je naš put, put strateškog partnerstva”, zaključio je Čović.