Ima li seksualnog uznemiravanja na fakultetima u BiH?

0
1611

Tri studentice bihaćkog Pravnog fakulteta su u posljednjih deset godina prijavile istog profesora zbog djela koja se mogu označiti kao seksualno uznemiravanje. Koliko su takvi slučajevi česti na fakultetima u BiH?

Studenti u BiH rijetko prijavljuju seksualno uznemiravanje, napastovanje ili iskorištavanje, još rjeđe takvi slučajevi završe podizanjem optužnice. Međutim, Ervina Piralić, studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Bihaću, u listopadu prošle godine podnijela je kaznenu prijavu protiv profesora Genca Trnavcija zbog kaznenog djela bludne radnje i nasilničko ponašanje. Ona je treća studentica koja je u posljednjih deset godina prijavila istog profesora za isto djelo.

Sporni slučaj se dogodio u lipnju 2014. godine kada Ervina dolazi kod Trnavcija na upis ocjene. Profesor je smatrao da studentica zaslužuje višu ocjenu i predlaže joj da bolje spremi gradivo, ali je zatražio od Ervine da ga pričeka dok završi s ispitima kako bi pričali o gradivu. Dogovorili su se da odu u restoran nedaleko od fakulteta, međutim, profesor ju odvodi u obližnju šumu, nagovara na intimni odnos, a potom i seksualno napastuje.

“Uzeo mi je i torbu i stavio na prednje sjedalo. Rekao mi je da mogu vrištati koliko hoću, ali da me nitko ne može čuti. Kroz moju glavu je prošlo stotinu misli, ja sam mislila da neću izaći živa. S prednjeg sjedala me pitao može li preći na zadnje, što sam ja odbila. Rekla sam mu da nema šanse. Ja sam se njemu izvinjavala za nešto, za ne znam što, zato jer nisam pretpostavila zašto me čovjek doveo ovdje, mislila sam da sam nešto skrivila. Zatim mi je rekao pa opustite se kolegice, ja imam oružje ako bi nas slučajno netko i napao. Ja sam to shvatila kao indirektnu prijetnju”, navela je studentica, uz ostale pojedinosti, u jednoj od izjava za medije.

Audiosnimka kao dokaz

Ervina u svom iskazu navodi da profesor ne reagira na njezin plač i molbe da prestane, već od nje traži da se opusti. “‘Ne znaššto propuštaš‘ – to su bile njegove glavne riječi i onda je rekao ‘pa znaš ukoliko bi ti stupila sa mnom u seksualni odnos i ukoliko bi sa mnom bila prisna ti bi imala veliku akademsku korist. Ti znaš da sam ja vrlo utjecajan profesor, ugledan profesor. Moraš razmisliti o ovome, ja mislim da si ti jednostavno malo iznenađena mojim postupkom pa ti kao nije jasno’. I onda je krenuo u pravcu grada…”, ispričala je Ervina.

Dan kasnije Ervina s upaljenim telefonom dolazi u profesorov kabinet i snima razgovor s njim u kojem joj se ispričavao za postupke prethodnog dana. Iz snimke, koju su objavili i pojedini mediji, jasno se razaznaje profesorova isprika nakon što mu studentica kaže da nije očekivala da je odvede na onakvo mjesto i da od nje traži da ga poljubi i zagrli. “Izvinite. Nikada to više neću ponoviti. Ako sam vas uvrijedio, oprostite”, odgovara muški glas, za koji optuženi profesor kaže da nije njegov.

Audio-snimka joj je trebala, priča Ervina, jer je znala da će, ukoliko do suda dođe, njezina riječ biti preslaba protiv profesorove. Ali, kaznenu prijavu tada nije podnijela. Od svog odvjetnika dobila je informaciju da bi sudski proces mogao biti dug i težak, zbog čega odlučuje sve zataškati. Dvije godine kasnije, na predmetu Obligaciono pravo, predavač joj je opet profesor Trnavci. Na jednom predavanju ju je, tvrdi Ervina, brutalno izvrijeđao pred ostalim studentima i to je bila prekretnica kada je odlučila da profesora mora prijaviti, kako u rektorat, tako i u kantonalno tužilaštvo.

I kad se prijavi seksualno uznemiravanje, često ga je teško dokazati.

Istraga obustavljena, studentica ne želi odustati

Šest mjeseci nakon što je podnijela kaznenu prijavu, u travnju ove godine, Ervina dobiva obavijest iz tužilaštva da je istraga protiv Trnavcija obustavljena zbog nedostatka dokaza. Audio snimka koju je priložila je označena kao nezakonita, te nije izvršeno vještačenje. Ervina tvrdi da je istraga odrađena traljavo navodeći niz nelogičnosti, od toga da su saslušavani svjedoci koji nisu imali veze sa slučajem do toga da se postupajuća tužiteljica nije ni obratila zdravstvenoj ustanovi u kojoj je Ervina liječena.

Ona je treća studentica koja je podnijela prijavu protiv Trnavcija u posljednjih deset godina. Prethodne dvije prijave su odbačene. Genc Trnavci je novinarima rekao da je žrtva zavjere kolega sa fakulteta jer je u trenutku izbijanja afere bio kandidat za dekana. Na press-konferenciji koju je sazvao nakon obustavljanja istrage ustvrdio je da protiv njega radi obrazovna mafija i optužio menadžment Pravnog fakulteta u Bihaću da je nagovorio studenticu da ga prijavi. Najavio je da će se nastaviti boriti protiv aktera, kako je rekao, harange koja se vodila protiv njega i to kaznenim prijavama, prijavama Uredu disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i građanskim sudskim postupcima, od kojih ovaj put, tvrdi, neće odustati.

Da neće odustati tvrdi i studentica Ervina Piralić, iako je Ured glavne kantonalne tužiteljice odbio njezinu žalbu na odluku o obustavljanju istrage. Ervina je postupajuću tužiteljicu prijavila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a svu dokumentaciju proslijedila Federalnom tužilaštvu. Ona sumnja u profesionalnost kantonalnog sudstva i vjeruje da seksualnog uznemiravanja na fakultetima itekako ima, ali da se ono ne prijavljuje.

Studenti ne prijavljuju uznemiravanje

Sa Sveučilišta u Bihaću nismo dobili podatke je li, pored Ervine, u proteklih pet godina još studenata prijavljivalo seksualno uznemiravanje ili nepedagoško ponašanje profesora. Odgovorili nam nisu ni iz Unije studenata bihaćkog Sveučilišta.

Na banjalučkim fakultetima u posljednjih pet godina nisu imali slučajeve prijavlјenog seksualnog uznemiravanja ili zlostavlјanja. Na ovom Sveučilištu je seksualno uznemiravanje definirano pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika Sveučilišta i Kodeksom profesionalne etike Sveučilišta u Banjoj Luci. Spomenutim Pravilnikom, nasilјe na osnovi spola, diskriminacija, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje drugih radnika i studenata ili mobing, definirano je kao teža povreda radnih obveza, te kao takvo podliježe disciplinskim mjerama. Kodeksom su predviđene mјere u slučaju povrede istog, poput opomene, javne opomene i javne osude.

Ni na Sveučilištu u Mostaru nije bilo slučajeva seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja u posljednjih pet godina. Ova problematika i eventualne sankcije za spomenuta djela definirana su Etičkim kodeksom na razini Sveučilišta, a na Fakultetima postoje i sandučići s mogućnošću prijave, potvrdio nam je Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru.

Afera “Diploma”

Odgovore na pitanja postavljena e-mailom nismo dobili sa sveučilišta u Tuzli i Sarajevu. Upravo na sarajevskom Pravnom fakultetu trenutno predaju Zdravko Lučić i Enes Durmišević, dvojica profesora koji su 2015. godine prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Tuzli osuđeni na uvjetne kazne zbog seks-afere sa studenticama i zloupotrebe položaja. Krajem prošle godine Kantonalni sud u Tuzli je u drugostupanjskom postupku poništio presudu Lučiću i određeno je ponovno suđenje, dok je Durmišević u potpunosti oslobođen optužbi jer je predmet zastario.

Tako je neslavno završio predmet nazvan “Diploma”, koji je 2008. godine duboko potresao akademsku zajednicu u BiH i trebao razotkriti široku mrežu seksualnog iskorištavanja studentica. Tijekom istrage spominjala su se imena desetak uglednih profesora, odvjetnika, političara, čak i ratnih zapovjednika. Na optuženičkoj klupi završila su četiri profesora. Dvojica su preminula dok je trajao postupak, a preminula je i tužiteljica Dijana Milić. Njoj je, kako tvrde njezini poznanici, upravo predmet “Diploma” donio pritisak, mobing i optužbe s kojima se nije mogla nositi.

U Bosni i Hercegovini, kako saznajemo, nije rađeno niti jedno relevantno istraživanje o seksualnom uznemiravanju i napastovanju u visokoškolskim ustanovama. Jedino takvo istraživanje u Hrvatskoj, još iz 2001. godine, je pokazalo da je šest posto studentica doživjelo teže, a čak 35 posto lakše oblike seksualnog uznemiravanja, ali i u toj državi se studenti rijetko odlučuju da prijave ili da tuže profesore.