Lendo zabranio Bošnjacima dolazak na koncert Divanhane u Novi Travnik

0
4159

Sinoć je u Domu kulture održan veliki Bajramski koncert popularne sarajevske grupe Divanhana.

U odličnoj atmosferi Novotravnička publika mogla je da uživa u sevdahu, koji na maestralan način izvode članovi grupe Divanhana.

Oj Safete Sajo, Višegreade grade, Da sam ptica, Crven fesić, Zvijezda tjera mjeseca, neke su od pjesama koje su sinoć izvedene u Domu kulture, a publika je zajedno sa članovima banda pjevala cijelo vrijeme i napravila pravi spektakl.

Ono što je najgore u svemu ovome je da je načelnik Novog Travnika Refik Lendo naredio i zabranio svom narodu da idu na Bajramski koncert, jer  je organizator Udruga PRONT.

Glazba i umjetnost je ta koja nas povezuje, a ne razdvaja. Imamo dobre i loše ljude, one dobre koji spajaju i one loše koje razdvajaju i huškaju narod, a jedan od takvih zasigurno je i načelnik Novog Travnika Refik Lendo, poručuju organizatori.

Sramotno je da na Bajramski koncert dođe 20% Bošnjaka, a lijepo je bilo za vidjeti da je ostatak publike druge vjere i iz drugog naroda, što nam daje vjeru i nadu u bolje sutra. Dok god na čelu Općine, Države ili bilo koje druge institucije imamo ljude koji još uvijek razdvajaju ljude na ove ili one, u ovoj državi nema napretka.

Mi smo tu da živimo i radimo zajedno, bilo to Bajramski ili božićni koncert, malonogometni turnir ili bilo koja druga manifestacija.

Ostajemo da se borimo za bolji i ljepši Novi Travnik, a ne da se prepucavamo, tko, šta i kako. Načelnik se ponaša kao da je u Sjevernoj Koreji ili Turskoj, pa zabranjuje narodu da dođe na koncert, a narod k’o narod i povjeruje na ta huškanja, kako ne treba doći.

Neka je na sramotu cijelog Novog Travnika što se nisu odazvali i to dovoljno pokazuje kolika je kultura naših građana.

Koncert su prisustvovali mnogi drugi istaknuti i ugledni ljudi iz javnog života, a izdvajamo predsjedatelja OV Novi Travnik Fabu Stanića i župnika Don Antu Ledića.