Tradicija nalaže da se za uskrsni doručak za svakim stolom mora naći pokoje jaje, uskrsna pogača, odnosno pinca, mladi luk i najvažnije, šunka. Sve ostalo je proizvoljno. Sve se to skupa u crkvi blagoslovi i u obiteljskom mirnom okruženju blaguje.
Šunku možemo pripremiti na mnogo načina. Najčešće je samo skuhamo, a kruh ili uskrsna peciva ispečemo odvojeno.
Kakvu šunku odabrati?
Ako ste skloniji posnijoj šunki, odaberite dimljenu šunku. Oni koji vole da im je meso sočnije neka odaberu vratinu, a ljubitelji masnog će uživati uz rolanu lopaticu.
Za koju god se odlučite, prethodno je skuhajte uz dodatak začina prema ukusu. Kuhanjem će šunka izgubiti dio soli pa je i vi dodajte u vodu u kojoj se kuha, ali vodite računa da ne pretjerate.
Najčešći začini koji se koriste su češnjak, luk, lovor, klekove bobice, a oni hrabriji i skloni slatko-slanim i aromatičnim kombinacijama, mogu dodati i đumbira, zvjezdastog anisa i pokoji klinčić.
Kuhajte šunku sat vremena po kilogramu mesa i ostavite da se do kraja ohladi u vodi. Nakon toga spremna je za daljnje pripreme ili jelo.