Kardnal Puljić u Rankovićima: “Potrebno zahvaliti Bogu za opstanak na ovim prostorima”

0
1501

Župa Sv. Josipa u Rankovićima proslavila je 15. srpnja svojih 80 godina postojanja.

Misno slavlje u popodnevnim satima, uz koncelebraciju šest svećenika i sudjelovanje vjerničkoga mnoštva koje je dupke ispunilo crkvu, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Nazočne je na početku pozdravio izrazivši dobrodošlicu, župnik vlč. Miljenko Džalto.

Kardinal je u svojoj propovijedi podsjetio na povijest ove župe koju je 1937. utemeljio tadašnji nadbiskup Ivan Ev. Šarić odvojivši pojedina naselja od župa: Bučići, Dolac i Pećine. Na osobit je način istaknuo da je ovaj dan proslave okrugle obljetnice postojanja, ujedno i dan zahvale.

Danas trebamo Bogu zahvaliti za opstanak na ovim prostorima. Ujedno trebamo postati i svjesni sebe i svoje odgovornosti. Jer župa je osnovana kako bi se jačalo zajedništvo vjere. I kao što je u obitelji središte obiteljski stol, tako je u župi Kristov oltar,rekao je vrhbosanski nadbiskup te pozvao vjerujući puk da na osobit način dadne Bogu hvalu za sve svećenike koji su djelovali u ovoj vjerničkoj zajednici. Na kraju je potaknuo narod da svakodnevno osnažuje svoju vjeru i u njoj nađe snagu za suočavanje s izazovima sadašnjega vremena.

Župnik i župljani među kojima je značajan broj njih bio u narodnim nošnjama, darovali su kardinalu prigodne darove.

Nakon svete mise druženje je već prema tradiciji u Središnjoj Bosni, nastavljeno uz zvuke narodnoga melosa i neizostavno kolo.

Inače, kako se može pročitati na web stranici Rankovića, u 80-godišnjoj povijesti ove župe izmijenilo se sedam župnika: vlč. Ivan Vrček iz Sarajeva (1937. – 1944.), vlč. Jakov Kovačević (1944. – 1945. naizmjenično s fra Stankom Karinom), vlč. Jozo Matković iz Doca (1945. – listopad 1978.), vlč. Pero Anić (ml.) iz Krepšića (listopad 1978. – kolovoz 1988.), vlč. Ilija Miškić (kolovoz 1988. – rujan 2003.), vlč. Jure Gavranić (rujan 2003. – kolovoz 2016.) i aktualni župnik vlč. Miljenko Džalto.

Drukciji.ba