Kakva genijalna ideja! Pješaci hodom napajaju uličnu rasvjetu

0
1045

PROJEKT U LAS VEGASU

Las Vegas možda je poznat po svom blještavilu, ali to blještavilo itekako košta po pitanju gutanja energije. Sustavi tvrtke EnGoPlanet oslanjaju se pored uobičajenih solarnih panela i na kinetičke panele, a možda su upravo oni dio rješenja za energetsku opskrbu. Šetnjom po posebnim panelima pješaci zapravao napajaju vrlo učinkovitu uličnu rasvjetu

Mlada tvrtka EnGoPlanet testirala je nedavno nove LED rasvjetne sustave za ulice uparene sa solarnim ćelijama i kinetičkim podlogama za napajanje. Pored rasvjete, u sklopu projekta su napajane i sigurnosne kamere te WiFi hotspoti.

U igri su, jasno, i baterije. Na taj način sustav rasvjete (i ostalih spojenih dodataka) je spreman za funkcioniranje onda kada je to najpotrebnije i kada se vidi svo blještavilo Vegasa – noću. Mikrogeneratori smješteni u kinetičkim podlogama mogu generirati od 4W-8W po koraku, ovisno o ‘težini’. Zanimljivost je da je testni sustav potpuno neovisan o vanjskoj elektroenergetskoj mreži, što bi ga moglo učiniti privlačnim za poduzeća i druge gradove. Barem se tome nadaju u EnGoPlanetu.